1500 Rotterdammers discussiëren tijdens G1000

Vandaag gaan 1500 Rotterdammers met elkaar in discussie en een dialoog aan tijdens de G1000: een burgertop georganiseerd door LOKAAL in De Doelen. De deelnemers gaan met elkaar in gesprek en denken gezamenlijk na over het grootste thema: hoe bewaren we de vrede in onze stad met elkaar?

Wilfried de Jong verrichtte de officiële opening van G1000. “Vandaag staat ons een groot avontuur te wachten. We gaan aan de slag met de centrale vraag: hoe bewaren we de vrede in onze stad? Dat is een spannend en mooi thema: het belooft een bijzondere dag te worden.”

Waarom de G1000?
In tijden van grote internationale en nationale onrust staan mensen soms afwachtend en wantrouwend tegenover elkaar. Constructieve dialoog ontbreekt. Het gevolg hiervan is dat het gesprek voornamelijk binnen de ‘eigen groep’ plaatsvindt, waarbij slechts de al bestaande ideeën over thema’s en groepen worden versterkt. De G1000 is een stap op weg om deze barrières te doorbreken.

Veel belangstelling
De bedoeling was oorspronkelijk dat er 1000 Rotterdammers mee zouden doen, maar de belangstelling was zo groot dat die aantallen zijn verhoogd naar 1500. Ook aan het voortraject deden al meer dan 2000 Rotterdammers mee. Liesbeth Levy, directrice van LOKAAL, de stichting achter G1000: “Dit is een uniek moment voor deze stad. We gaan aan de slag met 150 vragen voor Rotterdam, gesteld door Rotterdam, waar we aan het eind van de dag 150 oplossingen en antwoorden op hebben. Het is geweldig dat iedereen zo enthousiast is en zo graag mee wil doen. Normaal gesproken zijn er weinig inschrijvingen bij dergelijke evenementen, deze keer hadden we na een uur al 1000 aanmeldingen en en hebben we nu 1500 deelnemers die mee willen praten over hun eigen stad. Dat zegt wel iets over deze stad.”

Dagprogramma
De inhoud van de dag is bepaald aan de hand van een aantal bijeenkomsten waarbij deelnemers input konden leveren. Aan de hand daarvan zijn er zogenoemde dialoogtafels ingericht met vijf thema’s: onderwijs & opvoeding, identiteit, radicalisering, sociale media en samenleven in de wijk. Deze dialoogtafels worden geleid door tafelvoorzitters: inwoners uit de stad die zich daarvoor hebben aangemeld. Na de eerste ronde volgen er verdiepingsprogramma’s met diverse thema’s en in de tweede ronde wordt er verder met elkaar gesproken, nu vooral gericht op de oplossingen van prangende vraagstukken. Aan het einde van de dag, rond een uur of vier, worden de resultaten uit de gesprekken al direct gepresenteerd.

9.00 uur – Inloop & aanmelden
Toegang alleen met toegangsbewijs

10.00 uur – Opening o.l.v. Wilfried de Jong
Grote Zaal

10.30 uur – Dialoog deel 1
Let op uw dialoogtafel indeling (thema/kleur & tafelnummer op badge)

12.00 uur – Verdiepingsprogramma & lunch
Programma in diverse zalen, aansluitend lunch in Foyer Grote Zaal

13.20 uur – Dialoog deel 2
Aan uw eigen dialoogtafel

15.00 uur – Slot met burgemeester Aboutaleb
Grote Zaal

Lees en kijk onze verslag van de G1000 Rotterdam terug via ons liveblog

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat