5000 Rotterdammers slapen op een bank door woningtekort

Krapte op de woningmarkt, wie die term de afgelopen tijd niet heeft gehoord, heeft onder een steen gelegen. Wat betekent dat nu eigenlijk? Volgens ombudsman Marianne van den Anker betekent dat, als het om sociale huurwoningen gaat, dit: “Er staan 218.000 mensen ingeschreven, wekelijks kijken 108.000 mensen één of meerdere keren naar een nieuw huis en per jaar worden er zo’n 11.000 huizen vergeven via Woonnet Rijnmond.”

Zowel gemeente Rotterdam als Ombudsman Rotterdam-Rijnmond zien het probleem, worden elke dag geconfronteerd met mensen die hierdoor in de meest schrijnende situaties terechtkomen, maar kunnen niets doen. “De gemeente is geen vastgoedontwikkelaar. Wat we kunnen doen is zo veel mogelijk faciliteren om corporaties en ontwikkelaars te laten bouwen,” aldus wethouder Buijt. En voor de ombudsman precies hetzelfde: “Het liefst zou ik bij het horen van al deze verhalen zo een paar huizen uit mijn achterzak toveren, maar ik heb die bevoegdheid en die middelen niet. Het enige wat ik kan doen, is zoveel mogelijk van dit soort verhalen verzamelen en vervolgens ermee op de barricade klimmen en schreeuwen om aandacht,” aldus Marianne van den Anker.

Gebeurt er dan helemaal niets? Dat ook niet. In deze aflevering van Oploskoffie doet wethouder Buijt een klemmende oproep aan regiogemeenten om toch vooral aan te sturen op de bouw van veel sociale huur. Later in het interview vertelt hij: “Stel je een beetje solidair op. Wij regelen als ‘centrumgemeente’ heel veel voor de regio, er komen veel mensen uit de regio naar Rotterdam. Ook mensen die hulp nodig hebben. Dus mijn verzoek is, stuur aan op meer sociaal zodat Rotterdam ook een beetje ontzien wordt.”

Verder heeft de gemeente, met input van Ombudsman Rotterdam-Rijnmond, het ‘actieplan bankslapers’ opgesteld. Bankslapers zijn de groep thuislozen die meestal bij de gemeente worden weggestuurd omdat ze in hun eigen netwerk nog mogelijkheden hebben om ‘op een bank te slapen’ en financieel sterk genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen. Vaak zwerven ze van verblijfadres naar verblijfadres en zijn volledig op zichzelf aangewezen. Beleid en wet- en regelgeving maakt het deze groep vaak niet makkelijker. Daarom is de gemeente flexibel met het toekennen van postadressen, kijkt iets minder streng naar de kostendelersnorm en probeert zo veel mogelijk flexwoningen te creëren waar bankslapers voor maximaal een jaar kunnen zoeken naar een nieuwe plek. “We doen wat we kunnen, maar ik besef mij ook dat dit in het geheel een druppel op een gloeiende plaat is,” aldus Ronald Buijt.

Deze reportage is onderdeel van de serie Oploskoffie, mede mogelijk gemaakt door Ombudsman Rotterdam – Rijnmond. Dit programma wordt gerealiseerd onder redactionele verantwoordelijkheid van OPEN Rotterdam, de opdrachtgever heeft geen invloed op de inhoud.