65-plussers gaan op ‘Vakantie Zonder Koffer’

De ‘Week zonder koffer’, is een week vol activiteiten voor 65-plussers. Ze zien dit als een soort vakantie, maar dan zonder koffer; want ze slapen wel gewoon thuis. We gaan een dagje mee naar het theater met mevrouw Haarselhorst.

“We gaan vandaag naar een toneeluitvoering. Dat hoort bij de ‘Vakantie Zonder Koffer’ en daarna komen we gewoon weer thuis en slapen we in ons eigen bedje”, vertelt mevrouw Haarselhorst enthousiast. Het initiatief komt vanuit een aantal organisaties waaronder WMO Radar en Route 33 Overschie. Het moet de eenzaamheid onder ouderen bestrijden. “Het is dus eigenlijk opgezet voor mensen om anderen te leren kennen, en voor mensen met een klein inkomen. Mensen die echt alleen de AOW hebben, durven het woord ‘vakantie’ niet in de mond te nemen”, licht Haarselhorst toe.

De ‘vakantie’ in Overschie trekt ruim 60 ouderen aan. “Waarom ga ik mee? Omdat je anders niet zoveel weg komt”, verklaart een van de aanwezigen. “Ik ga mee voor de gezelligheid. Anders zit ik alleen thuis”, vertelt weer een ander. “Ik denk zeker dat het nodig is want je merkt gewoon als je alleen woont dat je niet meer alleen weg gaat. Ook al heb je een taxi vergoeding of weet je de weg om een kaartje te kopen. Je doet dat niet meer en je krijgt het zo op deze manier wel op een presenteer blaadje”, legt een van de vakantiegangers uit.