Aantal groenblauwe speelpleinen breidt uit in Rotterdam: Zes basisscholen krijgen subsidie

Zes basisscholen in Charlois, IJsselmonde, Oude Noorden, Provenierswijk, Hoogvliet en Lombardijen krijgen subsidie om groenblauwe schoolpleinen te realiseren. Nee, verfkwasten komen er niet aan te pas: De pleinen worden vergroend en regenwater wordt beter opgevangen en afgevoerd. Beter voor mens én milieu.

Uit de twintig basisscholen die zich hadden opgegeven voor een subsidie bij de gemeente, krijgen zes daarvan het bedrag voor een nieuw schoolplein. Belangrijke reden voor het uitkiezen van de betreffende basisscholen was dat ze in een wijk liggen met weinig groen en een hoog percentage van de scholieren met overgewicht kampt. Niet alleen de leerlingen van de scholen profiteren van de groene omgeving: de pleinen moeten ook na schooltijd toegankelijk blijven voor kinderen uit de buurt. Elke school krijgt een subsidie tussen de 52.000 en 74.000 euro. Het is nog onbekend wanneer de schoolpleinen een metamorfose krijgen

Al 18 schoolpleinen zijn de afgelopen jaren vergroend. Zo ook die van de Augustinusschool in West. Eerder vertelde juf Margrit van der Camme aan OPEN Rotterdam dat de kinderen sinds de komst van het groenblauwe schoolplein veel geconcentreerder in de klas zijn. “Dat komt omdat ze in de tuin al hun energie kwijt kunnen.” Ook zijn de leermethodes veel interactiever geworden door het nieuwe schoolplein, omdat de kinderen nu vaker naar buiten gaan. Er zijn verschillende speelplekken aangelegd zoals een voetbalveldje, een klimwand en een waterbaan. Daarnaast kunnen de kinderen hun creativiteit kwijt in de moestuin.