Zes jaar. Zo lang staan drie van de acht winkelpanden met woningen erboven aan de Beijerlandselaan al leeg. De panden – nummer 124 tot en met 138 – zijn van de gemeente. Het vastgoed is opgekocht omdat de gemeente de Beijerlandselaan wil verbeteren: criminaliteit moet worden verminderd, het winkelaanbod worden vergroot en slechte verhuurders willen ze weg hebben. De vertraging komt volgens de gemeente door de slechte staat van de panden en de terugtrekking van een commerciële ontwikkelaar en duurt nog zeker tot eind 2025.
Van de acht panden staan er drie, al zes jaar leeg, ééntje vijf jaar en de andere drie korter dan een jaar. Uit reactie van de gemeente wordt niet precies duidelijk waarom het al zes jaar duurt, wel geven ze aan dat over enkele maanden ‘aannemer Hoogvliet start met sloop en grootschalige renovatie’ van de winkels onder de woningen. De woningen boven de winkels hoopt de gemeente weer in de verkoop te kunnen doen voor het einde van dit jaar. Tijdelijke verhuring is volgens de gemeente tot op heden geen mogelijkheid geweest vanwege de slechte staat van de panden.
Leefbaar en CU stellen vragen
Leefbaar Rotterdam en de ChristenUnie dienden op 18 maart 2025 al vragen in over door hen gespotte leegstand op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Ze geven aan het ‘ongerijmd’ te vinden dat in deze tijden van wooncrisis én tijden waarin wordt geschreeuwd om creativiteit om versneld woningen te creëren dat in deze straten leegstaande woningen in staan te verpieteren.’ In de schriftelijke vragen van de partijen spreken ze over ‘waarschijnlijk meer dan 60 woningen.’
Een kort bezoek aan beide straten door OPEN Rotterdam levert inderdaad een lijst op met meer dan 20 panden die op het eerste gezicht volledig of deels leegstaan. Sommige in zeer slechte staat. Alleen van de acht panden op de Beijerlandselaan weten we op dit moment overigens zeker dat het gemeentelijk vastgoed betreft.
Opkopen
Het opkopen van vastgoed door de gemeente op de Beijerlandselaan wordt gedaan door Alliantie Hand in Hand. De Alliantie is een onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) en zet zich in om het winkelgebied op de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk te verbeteren. Volgens de Alliantie is er in dat gebied namelijk veel sprake van ‘ondermijning (wanneer criminelen legale bedrijven inzetten voor bijvoorbeeld het witwassen van illegaal verdiend geld), overlast en problematische verhuur.’
De Alliantie wil daarom, naast meer saamhorigheid tussen de ondernemers, sturen op wat voor soort ondernemingen zich in het gebied vestigen. En dat doen ze onder andere door winkelpanden op te kopen zodat ze deze kunnen verhuren. In een van de eerste rapporten over Alliantie Hand in Hand uit 2018 staat dat de gemeente hiervoor zo’n 80 panden in zijn bezit wil hebben. Dat is iets meer dan 30% van het totale winkelaanbod in de straat.
Hoe veel geld hiervoor is gereserveerd en hoe veel panden er daadwerkelijk zijn aangekocht, is op de website van de Alliantie niet (meer) terug te vinden. Uit een brief die oud-burgemeester Aboutaleb aan de raad stuurde in maart 2020 blijkt wel dat de Alliantie destijds 32 winkelpanden en 76 woningen heeft aangekocht.
Ook van de rij panden waar OPEN Rotterdam bij de gemeente navraag naar deed, is het precieze aankoopbedrag niet duidelijk. Uit stukken opgevraagd in het Kadaster, blijkt dat één van de panden is aangekocht in een zogenaamde “mandverkoop”. Dat betekent dat een pand is gekocht als onderdeel van een vastgoeddeal waar in een keer meerdere panden of adressen worden gekocht of verkocht. De totale deal was iets meer dan 1.5 miljoen waard. Of dat betekent dat de winkel en bovenliggende woningen samen dit bedrag hebben opgebracht, of dat er voor dat bedrag méér dan een pand is aangekocht, is met de opgevraagde stukken niet vast te stellen.