Achter de schermen bij de RET Centrale verkeersleiding

Er is onlangs een boek uitgekomen over de verhalen van reizigers en medewerkers van het openbaar vervoer in Rotterdam. Check in, check out geeft een inkijkje achter de schermen bij de RET. Bij de Centrale verkeersleiding van het vervoersbedrijf gaat het er soms heftig aan toe.

“Wat wij hier doen is het bewaken van de dienstregeling zodat alles blijft rijden zoals het gepland staat. Nu is het wel lekker, want alles rijdt zoals het hoort. Het kan hier van het ene moment van rustig naar heel snel gaan. Een soort brandweerfunctie”, legt verkeersleider Alex Vissers uit. Hij is een van de belangrijke mensen die dagelijks achter de schermen het metroverkeer in goede banen leidt.

Bij de RET zijn veel werknemers al enkele tientallen jaren in dienst. “Ik ben eigenlijk een soort van familie geworden. Mijn opa heeft bij RET gewerkt, mijn vader ook. Ik ben er alleen even 6 jaar tussenuit geweest om voor de kinderen te zorgen, maar vanaf mijn 18de zit ik al bij de RET”, vertelt Marrianne Alphenaar met lichte trots.