Achter de schermen bij POW! WOW!: VANS & CANS op het Afrikaanderplein

POW! WOW! is terug. Elke dag om 15.00 uur biedt Rauwkost Collective een uniek kijkje achter de schermen bij het creatieve festival in Rotterdam via het dagelijkse journaal POW! WOW! Daily. Hier wordt de gemoedelijke sfeer in Feijenoord laten zien waar de kunstenaars druk bezig zijn met hun muurschilderingen.

Foto van: Martine Kiers

In de achtste aflevering van POW! WOW! Daily zien we de laatste dag van het festival; we gaan van Feijenoord naar de Afrikaanderwijk, waar in het Afrikaanderpark het jaarlijkse event VANS & CANS wordt gehouden. Bezoekers konden daar live zien hoe busjes en campers van vervoersmiddelen in rijdende kunstwerken veranderden. Voor een week draaide alles in Feijenoord en de Afrikaanderwijk om streetart en op de laatste dag is alles af! Curator Daniël sloot het festival af met een speech en voor iedereen een biertje, spuitbus en marker.

POW! WOW! Daily, episode 8: The closing day ft. VANS & CANS! from POW! WOW! Rotterdam on Vimeo.

In de zevende aflevering van POW! WOW! Dagelijks bezoeken we Vandals On Holidays, die de hele week in Hefpark bezig waren om de gigantische Skateland-truck te transformeren. Zijn typische en vrolijke maar toch hardcore stijl komt ook perfect tot zijn recht op het grote doek. Hij vindt het belangrijk om graffiti substantieel te vertegenwoordigen tijdens POW! WOW!, Rotterdam en overal. Hij vindt dat illegale graffiti niet per se als iets slechts moet worden gezien: “Je maakt niets kapot, je doet niemand pijn en het is niet lelijk. Je maakt gewoon iets moois.” Wij kunnen niet anders dan het met hem eens zijn.

Daarnaast zien we previews van de voltooide murals bij Skateland, en dat Ox-Alien deze week nog drukker is geweest dan ooit met het schilderen van zijn grootste muur ooit. En ook cameraman Eddie Contento stopte bij de BMX-baan in Hefpark, waar de dumbriders een zieke demo gaven. Toen moest de laatste dag nog beginnen!

Deze week biedt Rawcost Collective je elke dag een kijkje achter de schermen bij POW WOW! Rotterdam. In ons dagblad ‘POW! WOW! Daily’ vangen we de sfeer in Feijenoord, terwijl de kunstenaars bezig zijn met hun murals.

In de aflevering van vandaag reizen we door de wijk Feijenoord om Emanuel Barreira te bezoeken van Halfstudio. Hij schildert op de meest zuidelijke hoek van de Oranjeboomstraat en maakt een muurschildering met het belangrijkste woord in de geschiedenis van woorden: liefde. Door de huidige tijd waarin we nu leven, vol met groeiende haat, zal hij doorgaan met het verspreiden van de liefde; helemaal van Portugal tot Rotterdam!

Aan de noordkant van de wijk is de in Hamburg wonende kunstenares Anna T-Iron te vinden die een lange en hoge muurschildering schildert. “Je ego is niet je amigo”, staat er. Met die boodschap wil ze de mensen herinneren dat het leven makkelijk kan zijn als je dat wilt. Denk niet dat je het niveau moet bereiken dat andere mensen van je verwachten; ga gewoon met de stroom mee en wees jezelf. In je eigen tempo, met je eigen doelen.

POW! WOW! Daily episode 6, ft. HALFSTUDIO & Anna T-Iron from POW! WOW! Rotterdam on Vimeo.

In de aflevering van vandaag reizen we door de wijk Feijenoord om Emanuel Barreira van Halfstudio te bezoeken . Hij schildert op de meest zuidelijke hoek van de Oranjeboomstraat en maakt een muurschildering met het belangrijkste woord in de geschiedenis van woorden: liefde. Door de huidige tijd waarin we nu leven, vol met groeiende haat, zal hij doorgaan met het verspreiden van de liefde; helemaal van Portugal tot Rotterdam!

Aan de noordkant van de wijk is de in Hamburg wonende kunstenares Anna T-Iron te vinden die een lange en hoge muurschildering schildert. “Je ego is niet je amigo”, staat er. Met die boodschap wil ze de mensen herinneren dat het leven makkelijk kan zijn als je daarvoor kiest. Denk niet dat je het niveau moet bereiken dat andere mensen van je verwachten; ga gewoon met de stroom mee en wees jezelf. In je eigen tempo, met je eigen doelen.

In de vijfde aflevering van POW! WOW! Daily worden er vier murals gecreëerd bij Skateland met een mishmash van stijlen, lijnen en technieken. Ola Kalnins uit Zweden, Andre HZS uit Nederland, Roids uit Groot Brittannië en Engin Dogan uit Duitsland staan samen in de liften. In de avond gaat Eddie Contento van Rauwkost Collective langs bij De Jongens Van hiernaast, die een masterclass limonade maken geven èn lezen uit hun eigen werk in het Hefpark.

POW! WOW! Daily episode 5, ft. Ola Kalnins, Engin Dogan, Roids & Andre HZS from POW! WOW! Rotterdam on Vimeo.

In de vierde aflevering van POW! WOW! Daily gaan we langs bij de beste verborgen muurschildering van POW! WOW! 2021; die van de leerlingen van @nulteenart. Essie en Kiara werden gekozen door een wedstrijd en de Oranjeboomstraat mogen opfleuren met een schildering. Maar, eerst gaan we langs De Hef, waar kunstenaars duo MOTS een schildering maakt ter ere van de burgwachter Arie de Weerd.

POW! WOW! Daily episode 4, ft. MOTS & Nul Teen Art from POW! WOW! Rotterdam on Vimeo.

In aflevering 3 van POW! WOW! Deze keer stappen we in Helen Proctor’s skylift om haar te vragen waar haar typische art stijl vandaan komt. Niet voor niets schildert ze altijd landschappen in stedelijke gebieden. Nu de Australische zelf in Amsterdam woont, mist ze de natuur. Voor de mensen die tussen betonnen gebouwen opgroeien, schildert ze natuurlijke elementen. Zodat iedereen ervan kan genieten.

Kijk elke dag tot en met maandag 13 september naar een nieuwe aflevering van POW! WOW! Daily. Vanaf 18.15 uur ook te zien op OPEN Rotterdam TV.

POW! WOW! Daily episode 3, ft. Helen Proctor & Pappas Pärlor from POW! WOW! Rotterdam on Vimeo.

In aflevering 2 van POW! WOW! Daily zie je de eerste fietstour langs de muurschilderingen in de wijk, mèt Q&A met kunstenaar Johan Karlgren. Ook vertelt de in Rotterdam gevestigde muralist Nils Westergard hoe hij geïnspireerd werd door een tekst van Aesop Rock en hoe turbulent het laatste jaar voor hem was.

Kijk elke dag tot en met maandag 13 september naar een nieuwe aflevering van POW! WOW! Daily. Vanaf 18.15 uur ook te zien op OPEN Rotterdam TV.

POW! WOW! Daily 2021: Episode 2 ft. Nils Westergard from POW! WOW! Rotterdam on Vimeo.

In aflevering 1 zie je al gelijk de verschillende creaties van de kunstenaars, waaronder van Ox-Alien. Zijn schildering komt op de achterkant van een groot gebouw. Hij vertelt hoe hij aan zijn naam is gekomen en hoe hij zijn bekendste kunstwerken maakt.

Kijk elke dag tot en met maandag 13 september naar een nieuwe aflevering van POW! WOW! Daily. Vanaf 18.15 uur ook te zien op OPEN Rotterdam TV.

POW! WOW! Daily 2021: Episode 1 featuring Ox-Alien from POW! WOW! Rotterdam on Vimeo.