AED-netwerk Rotterdam niet goed vindbaar in noodsituaties

Zo’n 50 openbare 24/7 AED’s in Rotterdam zijn op dit moment niet aangesloten bij het oproepsysteem Hartslagnu door een geschil met City AED. En dat terwijl het conflict om een apparaat gaat wat het verschil tussen leven en dood kan bepalen.

Zodra 112 een melding van een hartstilstand binnen krijgt, gaat er een bericht naar het oproepsysteem van Hartslagnu. Zij sturen de melding door naar de burgerhulpverlener(s) die dicht in de buurt is van het slachtoffer, zodat er binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden. Ook krijgt de burgerhulpverlener de locatie door van de Automatische externe defibrillator (AED) zodat die kan worden meegenomen naar het slachtoffer. Een erg belangrijk onderdeel van de reddingsoperatie, en juist daarmee gaat het mis.

Ongeveer 50 openbare 24/7 AED’s verspreid over groot Rotterdam zijn namelijk op dit moment niet aangemeld bij het systeem van Hartslagnu, volgens City AED. De betreffende AED’s zijn van City AED, die de apparaten plaats en onderhoud in opdracht van organisaties, gemeentes en bedrijven. Na een conflict worden de AED’s van dit bedrijf niet meer opgenomen in het systeem en worden de burgerhulpverleners naar AED’s die soms 500 meter verderop staan gestuurd. ‘In een situatie van leven en dood kunnen die meters een erg groot verschil maken. En dat terwijl er dan een gloednieuw apparaat dichter in de buurt is.’ zegt Marcel Mattijssen van City AED.

Hartslagnu laat weten de open plekken in het oproepsysteem niet te wijten aan het niet opnemen van AED’s van City AED. Volgens Hartslagnu zijn de AED’s die eerder door City AED aangemeld zijn bij het systeem nog wel oproepbaar. Dit zijn er volgens hen nog 77 in Rotterdam. Apparaten die daarna worden aangemeld door City AED worden niet meer aangemeld in het systeem.

Raadsvragen
Na verontrustende berichten heeft raadslid Van Schaik van Leefbaar Rotterdam raadsvragen gesteld. Van Schaik wil onderzoeken of er voor de Gemeente Rotterdam een rol is weggelegd als bemiddelaar tussen de twee partijen. ‘’Al jaren zet Rotterdam zich in voor een hartveiligere stad, dus ik schrik hier erg van.’’

Voor het einde van dit jaar wil City AED het aantal AED’s in Rotterdam verdubbelen. Ook in de rest van Nederland zou het aan het eind van het jaar gaan om zo’n duizend niet aangesloten AED’s.