AFRIKA 010 tot 2017 in het Wereldmuseum

Het Wereldmuseum laat zijn Afrikacollectie zien tot 8 januari 2017. Gids, Afrikakenner en zelf Afrikaanse Rotterdammer Nilton Pinheiro neemt ons mee naar de tentoonstelling Afrika010.

“Hier kwam ik vroeger vaak, in de Centrale Bibliotheek. Om te leren over Afrika, en eigenlijk alles wat me interesseerde”, vertelt Nilton. Hij heeft zichzelf van alles geleerd over Afrika en de culturen en volkeren van het continent. Als klein jongetje ging hij vaak naar de Centrale Bibliotheek om meer te leren over de geschiedenis en dus ook zijn achtergrond.

“Je hoorde vroeger veel scheldwoorden als ‘Hottentot’ of als iemand klein was bijvoorbeeld ‘Pygmee’. Dat zijn dus Afrikaanse volken. En dan pakte ik een boek erbij om uit te zoeken hoe dat precies zat. Zo bleken de Pygmeeen letterlijk een klein volk te zijn”, vertelt Nilton over zijn fascinatie. Het leuke van de tentoonstelling AFRIKA 010 vindt hij dat het de verschilligheid van het Afrikaanse continent goed weer geeft. “Het geeft ook wel een bepaalde vorm van trots. Zo van: dit komt ook allemaal van het continent Afrika. Sommige hebben een beeld van armoede en ellende bij Afrika. Cultuur en kunst krijgt men nauwelijks mee, maar dat zie je hier dus weer wel”, constateert hij tevreden.