Afval inruilen voor een bakje koffie? In Hoek van Holland kan het!

Bezoekers van het strand van Hoek van Holland kunnen bij verschillende strandpaviljoens een zogenoemde juttas lenen om daarmee afval in te zamelen. Wanneer zij een volle tas inleveren, levert ze dat een kop koffie, een ijsje of een ander bedankje op. Zo willen de gemeente, strandwandelaars en de strandpaviljoens samen de afvaloverlast in het gebied tegengaan. Ook moet het initiatief de zee plasticvrij houden.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen, moeten de initiatiefnemers gedacht hebben, want de succesvolle formule is geen Rotterdamse primeur. Het idee is namelijk overgewaaid uit andere gemeenten, waaronder Westland, Den Haag/Scheveningen en Wassenaar. Daar kregen bezoekers vorig jaar al een bedankje bij inlevering van een volle tas met afval.

Bezoekers van het strand van Hoek van Holland worden bij de strandopgangen geattendeerd op de mogelijkheid om bij te dragen aan een schoon strand. Daar zijn borden geplaatst met de tekst ‘Aan de wandel? Neem een juttas mee!’ De juttassen zijn het hele jaar door te leen bij de deelnemende paviljoens en dus ook het hele jaar in te ruilen voor een bedankje (maar uiteraard alleen als ze vol zitten met afval van het strand).

Bakkie voor een zakkie
Naast het juttassen-initiatief in Hoek van Holland ondersteunt de gemeente deze zomer in het Kralingse Bos een vergelijkbare actie. Binnenkort gaat daar ‘Bakkie voor een zakkie’ van start. Een volle zak zwerfafval levert bezoekers een gratis bakje koffie bij een horecaondernemer in het gebied op.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat