Aktiegroep Het Oude Westen na 50 jaar Immaterieel Erfgoed Nederland

Aktiegroep Het Oude Westen is vanaf februari 2023 opgenomen in het netwerk van Immaterieel Erfgoed Nederland. Het is de bewoners en Aktiegroep na meer dan 50 jaar hard werken en een één jarig proces eindelijk gelukt.

Aktiegroep Het Oude Westen is in de jaren 70 opgericht voor het behoud van goede en betaalbare woningen en om grootschalige sloop tegen te gaan. De afgelopen 50 jaar werd er alles aan om de buurt te verbeteren en ouderen te helpen met voorzieningen.

Met de kracht en het doen van de bewoners werken ze samen aan problemen die in de wijk spelen. Zo hebben zij in samenwerking met de gemeente, de politie en de Woningbouwvereniging het drugsprobleem in de wijk teruggedrongen en zijn ze nu bezig met onder andere energiebesparing en het vergroenen van de wijk.

Immaterieel Erfgoed Nederland
Een jaar geleden had Aktiegroep Het Oude Westen zich ingeschreven voor de Immaterieel Erfgoed Nederland, waarna een leuk proces volgde. “Wij moesten laten zien wat wij allemaal deden en verantwoorden waarom wij dachten dat wij hiervoor in aanmerking kwamen. Hierdoor hadden wij het gevoel dat er echt serieus gekeken werd naar onze aanvraag”, vertelt een medewerker van de Aktiegroep.

De Aktiegroep is blij en trots om opgenomen te worden in het netwerk: “50 jaar bewoners inzet en dat is een kroon op hun kracht.” De Aktiegroep wil ook de komende jaren samen met de bewoners maatschappelijke problemen tegengaan en de buurt beter maken.