Aktiegroep Oude Westen leidt energiecoaches op en biedt gezamenlijke zonnepanelen aan

De Rotterdamse stichting Aktiegroep Oude Westen heeft tientallen bewoners opgeleid tot energiecoach. De energiecoaches wekken vertrouwen op, omdat het volledig draait op de hulp en steun vanuit de wijk. De energiecoaches helpen bewoners met het in toom houden van de energierekening, maar hebben ook een signalerende functie. Naast de hulp van de energiecoaches, kunnen Rotterdammers ook met een kleine investering, een aandeel kopen in een zonnepanelendak. 

Aktiegroep Het Oude Westen is een bewonersinitiatief dat al 50 jaar bestaat en zich inzet voor de wijk. Een gezamenlijke activiteit voor en door de bewoners is het zonnepanelendak op een gebouw in het Oude Westen. Dit is een mooie uitkomst in een wijk waarin veel bewoners geen eigen dak hebben. Iedereen die in het postcodegebied woont, kan een eigen aandeel kopen. Betrokkenen merken een daling in kosten, die gelijk te zien is. 

Om in aanmerking te komen, sluit je je aan bij een energiecoöperatie in jouw buurt. Je vult je postcode in op de site van Energie van Rotterdam en wordt doorgestuurd naar de dichtstbijzijnde coöperatie.

Een wijk vol energie-experts

Veel wijkbewoners haken af bij woorden als ‘duurzaamheid’ en ‘energietransitie’. Wat wel aanspreekt, is de vraag: kun jij aan het einde van de maand nog wel je energierekening betalen? Voor een groep binnen de samenleving, heeft het duurzaamheidsvraagstuk geen prioriteit. De kracht van Aktiegroep Oude westen zit in het feit dat energiecoaches langskomen en zien wat het effect is van de veranderingen. De energiecoaches signaleren bij de mensen uit hun wijk hoe het gaat en of er eten in huis is. Naast alleen waken over de energierekening, is het essentieel om andere factoren zoals gezondheid en armoede ook in de gaten te houden. Het lijntje tussen energiearmoede en andere uitdagingen, is dun. 

Effectiviteit van gedeelde zonnepanelen

“Wat we natuurlijk willen, is dat we uiteindelijk zelf in energie kunnen voorzien”, om volgens de directeur van Energie van Rotterdam Jelte Boeijenga, controle te krijgen op de prijs en waar de energie vandaan komt. “Inmiddels hebben wij ook de slag gemaakt om een model te ontwikkelen waar ook deelnemers kunnen meedoen zonder te investeren, of maar een klein deel. “Vanaf 25 euro kun je instappen.” Het doel van Energie van Rotterdam is om in 2026, 90 collectieve zonnedaken te hebben, met in iedere buurt van Rotterdam een actieve energiecoöperatie zodat alle Rotterdammers mee kunnen doen met een dak in de buurt. 

In februari opende Werkplaats Duurzaam. Naar aanleiding van de opening van Werkplaats Duurzaam organiseerde aktiegroep Het Oude Westen een wandeling in het kader van duurzaamheid. Tijdens de wandeling werden een aantal bewonersinitiatieven getoond als inspiratie voor het hergebruiken van materiaal.

OPEN Rotterdam maakte hier een reportage over: