Het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland heeft een bijzonder object toegevoegd aan zijn collectie. Op een veiling in Duitsland heeft een vriend van het museum een fotoalbum van een Duitse soldaat op de kop getikt. “Foto’s maken van militaire objecten was ten strengste verboden.”
“Tijdens een veiling in Duitsland werden enkele foto’s van dit album tentoongesteld”, vertelt conservator Christian Quist. “Een vriend van het museum herkende de bunker in Hoek van Holland, en besloot het album te kopen.” De koper van het album heeft het toen ter beschikking gesteld aan het museum. “Het komt bijna nooit voor dat Hoek van Holland op de foto staat, dit is de eerste keer dat ik dit meemaak!”
Na 1941
De Duitse soldaat Nievert, heeft meer dan tachtig foto’s gemaakt tijdens zijn militaire loopbaan. Hij begon als recruut, en werd daarna gestationeerd in Hoek van Holland. “Vroeger werden Duitse soldaten aangemoedigd om te fotograferen als een soort indirecte propaganda”, legt Quist uit. “Maar na 1941 ging het slechter met Duitsland.” Dat is wat dit album zo bijzonder maakt, de meeste foto’s komen uit 1942 en 1943.
Streng verboden
“Er staan veel foto’s van militaire bouwwerken op, zoals bunkers en vliegvelden. Ook heeft Nievert militaire kaarten vastgelegd, wat ten strengste verboden was.” Volgens Quist waren veel soldaten jonge jongens, die nooit eerder in het buitenland waren geweest. Door foto’s te maken van de overwinningen, burgers en veroverde steden, maakten de soldaten onbewust reclame voor de grootheid van het Duitse rijk. Het fotograferen werd na 1941 niet langer gestimuleerd, waardoor de meeste albums uit een eerdere periode komen.
Het Atlantikwall-Museum opent vanaf 2 april zijn deuren.