Rotterdammer Lukas Wiegman van wijnbar NOTK aan de ‘s Gravendijkwal heeft afgelopen maandag de Trophee Henriot gewonnen. De Rotterdammer is verkozen tot beste sommelier van Nederland. “Drie jaar geleden ben ik fanatiek begonnen met leren, en deze titel… Dat is iets waar je dan echt van droomt”, legt Lukas uit. Maar tijd om het tot hem door te laten dringen, heeft hij nog niet gehad.
De beste sommelier van Nederland word je niet zomaar. 15 april begonnen vijftien deelnemers uit alle uithoeken van het land aan het kampioenschap in Amsterdam. Wat heeft Lukas gedaan om ervoor te zorgen dat hij zichzelf nu de beste mag noemen? Een theoretisch examen en drie praktijkonderdelen; wijn decanteren, blind proeven en nog veel meer. “Het is vooral héél hard werken. Het is een extreem gewilde titel onder de competitie sommeliers. Maar dat ik deze titel nu heb moet nog even ‘binnenkomen’, maandag heb ik eindelijk de tijd om het te vieren, samen met mijn compangnon Thomas”, legt Lukas uit.
En zomaar een titel is dit niet. Het Nederlands Kampioenschap wordt eens in de twee jaar georganiseerd door het Nederlands Gilde van Sommeliers. Naast de prijs en titel neemt hij ook een dubbelmagnum 1989 Henriot Champagne en 4,5 liter fles oude tawny port én wijnreizen naar Loire en Douro, dé portstreek in ontvangst. En daar blijft het niet bij, onderling gaat hij de competitie aan met Adriaan Visser, de man die voor Lukas, twee jaar lang de titel droeg. “Op basis daarvan gaan we kijken wie van ons naar het Europees Kampioenschap gaat aankomend november”, licht hij toe.
Ondanks dat zijn droom om de beste sommelier van Nederland te worden, werkelijkheid is geworden, is het dromen nog niet afgelopen daar. “Februari 2023 begonnen we aan NOTK, maar het is tijd om verder uit te breiden, zowel qua menu als qua wijnkaart.” Op 10 mei opent het nieuwe restaurant aan het Deliplein.