Alexandra kookt oud-Rotterdamse aardappelpudding uit 19e eeuw

Eind 2024 is er een boek verschenen over duizend jaar eet- en kookgeschiedenis van Rotterdam. Een van de schrijvers aan dit boek is Alexandra van Dongen en zij kookt zelf dan ook graag een oud-Rotterdams gerecht, namelijk aardappelpudding.

In het boek ‘Een culinaire Tijdreis. 1000 jaar koken in Rotterdam’ vind je recepten voor gerechten van eeuwen oud. En die gerechten zijn gebaseerd op eeuwenoude kookboeken in die te vinden zijn in het archief van de Centrale Bibliotheek en de potten en pannen die gevonden zijn in de bodem van onze stad. Echte oer-Rotterdamse gerechten, dus.

Tijdens de bouw van nieuwe panden in de stad worden er allerlei spullen gevonden in de grond. Archeologen van Stichting BOOR, de gemeentelijke archeologische dienst, gaan dan in de bouwput eerst op zoek naar waardevolle, archeologische spullen. Zo ook bij de bouw van de Markthal en nu ook Rotta Nova. De opgravingen die toen zijn gedaan zijn te zien in de Tijdtrap in de Markthal.