Alida Dors wint &Awards Persoonsprijs van Code Diversiteit & Inclusie

De Persoonsprijs van de &Awards is op 4 november uitgereikt aan Alida Dors, theatermaker, choreograaf en artistiek directeur van Theater Rotterdam. De award werd uitgereikt op het evenement van de Code Diversiteit & Inclusie.

De &Awards worden elk jaar uitgereikt aan een project en een professional die zich inzetten voor diversiteit en inclusie in de culturele sector. In het juryrapport worden de inclusieve aanpak en aanstekelijke drive waarmee Dors de theaterwereld heeft opgeschud geprezen: “Ze is een voorbeeld van een directeur die weet hoe het werkt en hoe ze nieuwe doelgroepen naar het theater moet trekken. Ze is een aanjager voor de broodnodige hervormingen in de sector door te laten zien hoe een inclusief beleid een succesformule wordt.”

Meerstemmigheid
Alida Dors werd op 1 januari benoemd tot artistiek directeur van Theater Rotterdam en is voor deze functie van de hoofdstad naar Rotterdam verhuisd. OPEN Rotterdam werkte de afgelopen maanden aan een driedelige documentaireserie over haar. In ‘Alida On Track: De koers van Theater Rotterdam’ is Dors te zien in haar rol als de nieuwe artistiek directeur van Theater Rotterdam, in haar rol als theatermaker en als ‘nieuwe Rotterdammer’.

In de nieuwe visie voor Theater Rotterdam staan meerstemmigheid, gedeeld eigenaarschap en multiperspectiviteit centraal. “De enige, enkele leider vind ik een beetje een rare gedachte”, aldus Dors. “Ik ben misschien wel kapitein van het schip, maar ik heb al mijn stuurlui nodig om te zorgen dat we aan de overkant komen. Dus ja, dat is belangrijk.”

Primisi
In ‘Alida on Track’ opent Dors de deuren van het theater tijdens de door haar bedachte ‘Tracks’ waarin bezoekers worden meegenomen langs dans, performances, theater en installaties verspreid door het huis. Ook is te zien hoe ze zich voorbereidt op de voordracht van de Staat van het Theater en gaat ze op pad met Rotterdammer Rajiv Bhagwanbali die de meerstemmigheid van Rotterdam goed kent. Wie is deze nieuwe artistiek directeur van Theater Rotterdam?

De kijker krijgt ook een voorproefje van Primisi, de nieuwste voorstelling van Theater Rotterdam met concept en choreografie door Dors zelf. In Primisi vraagt Dors zeven performers het onderwerp ‘liefde’ te verkennen: Kunnen we toegeven aan ons verlangen om liefde te geven en te ontvangen? En hoe kunnen we onszelf toestaan om compassie en verbinding te voelen? Primisi gaat op 11 november in première en toert tot en met 12 januari door het hele land.

‘Alida on Track: De koers van Theater Rotterdam’ is vanaf 16 november te zien op OPEN Rotterdam tv en de website van OPEN Rotterdam.