All You Can Art: Kunstwerken maken de situatie van vluchtelingen tastbaarder

De kunstenaars van het collectief We Sell Reality willen met hun kunst laten zien hoe het is om als vluchteling in limbo te verkeren. In Crooswijk delen ze ijsjes uit om zo het gesprek hierover aan te gaan. Daarnaast maken kinderen in een workshop kunstwerken geïnspireerd op vraagstukken over het asielbeleid.

We Sell Reality is drie jaar geleden ontstaan tijdens All You Can Art en is opgericht door kunstenaars Rieneke de Vries en Elke Uitentuis. All You Can Art, een kunstproject van de Kunsthal en Instituto Buena Bista, wil kunst toegankelijk maken voor iedereen en daar sluit We Sell Reality goed bij aan.

Eric is een van de leden van kunstenaarscollectief We Sell Reality. Hij moest vluchten vanuit Congo en belandde in Nederland. Pas 13 jaar later, nadat hij vader werd, kon hij officieel Nederlander worden.

Doordat Eric ongedocumenteerd was, kon hij geen baan krijgen en geen huis. Dat zorgde voor veel stress: “Als je geen papieren hebt, ben je hopeloos, denk je niet aan morgen. Heb je geen toekomstperspectief. Ik was bijna de weg kwijt.”

Andere vluchtelingen
Eric wil zich inzetten voor andere vluchtelingen en dat doet hij samen met het kunstenaarscollectief. Volgens Elke past All You Can Art goed bij de doelen van We Sell Reality. “All You Can Art probeert mensen die normaal geen toegang hebben tot het maken van kunst, te betrekken bij kunstprojecten om ze te inspireren en om die wereld aan te bieden. We Sell Reality doet dat natuurlijk ook.”

In Crooswijk lopen de kunstenaars rond met ijsjes waar een vraag op staat met betrekking tot beleidsvraagstukken rondom migratie. Ze stellen deze vragen aan voornamelijk kinderen en schrijven hun antwoorden op. Ze zijn benieuwd naar de antwoorden van kinderen, omdat zij een open blik hebben.

Uit die antwoorden zijn elf statements gekomen en daarmee maakt We Sell Reality een voorstel voor een nieuw migratiebeleid. In een workshop in Kunstruimte Crooswijk maken kinderen dit voorstel visueel met kunstwerken. Het is de bedoeling om deze werken aan de politiek aan te bieden.

All You Can Art
All You Can Art is een samenwerking tussen Kunsthal Rotterdam en Instituto Buena Bista. Het project All You Can Art wil kunst toegankelijk maken voor iedereen. In de Kunsthal doen ze dat met een expositie waar ook kunst wordt gemaakt.

All You Can Art trekt ook de stad in om kunst naar Rotterdammers toe te brengen, zoals dit jaar in Kunstruimte Crooswijk. All You Can Art is vijf weken lang te volgen op de kanalen van OPEN Rotterdam. Deze serie is tot stand gekomen in opdracht van Kunsthal Rotterdam. Het kunstproject duurt tot en met 30 augustus.