Alles valt op z’n plek voor de dansstudio van Marleen (51): ‘Missie om mensen samen te brengen’

Als Marleen nog een les geeft, dan geeft ze er één met volle energie. De 51-jarige danseres heeft al ruim 25 jaar een dansschool in Hoogvliet en wil voornamelijk vrouwen de ruimte geven om zich vrijer en veiliger te kunnen bewegen. In januari werd ze uitgeroepen tot beste sportaanbieder van Rotterdam. “Fantastisch. Die prijs kwam op precies het juiste moment.”

Er hangt een bevrijdende en vrolijke sfeer in de danszalen van Jazz Dansstudio Marleen. Je komt binnen in een huiskamer (inclusief hond) en na de les mag je ook even blijven plakken. Een sterke behoefte onder de deelnemende vrouwen. “Het heeft mij rust gebracht”, vertelt één van hen. “Ik noem het zelfs een therapeutisch centrum!” Sommige vrouwen kwamen hier binnen met een burn-out of zelfs een angst om te bewegen. “Maar nu straal ik en kom ik hier liefst meerdere keren in de week. Mijn man vindt het misschien soms iets te veel.”

‘Missie voor meer diversiteit en inclusiviteit’
Als klein meisje droomde Marleen al van haar eigen dansstudio. Na haar opleiding besloot ze er daarom ook maar voor te gaan. Ze trok de stoute schoenen aan, ging naar een basisschool in de buurt en mocht daar een peuterspeelzaaltje huren: “Toen gaf ik ineens drie middagen en avonden les. Ik groeide uiteindelijk van 15 naar 25 lessen die ik allemaal zelf gaf.” Inmiddels is de studio uitgegroeid tot drie danszalen en sinds kort een eigen fitnessruimte.

Veel vrouwen voelen volgens Marleen een drempel om hiermee te beginnen en zijn bang om heel erg bekeken te worden. “Maar ik probeer ze fijn te ontvangen. Meestal doen ze dan een les en na de eerste les voelen ze zich heel veilig. Dat is het beste compliment wat ik kan krijgen.”

Marleen heeft het haar missie gemaakt om mensen samen te brengen en verbinding te maken: “Zodat iedereen zichzelf voelt. Dat vind ik belangrijk.” En die boodschap voor diversiteit en inclusiviteit heeft ze ook overgebracht op haar dochters Lotte en Elle. Niet geheel onverdienstelijk, want Elle werkt ook als dansdocent en Lotte verspreidt via haar Instagram-kanaal @lovaeij dezelfde boodschap over bodypositivity. Ook zij werkte hier vroeger in de dansstudio. “Die heeft het nu zo druk daarmee en haar eigen kledinglijn.”

‘Beste Sportaanbieder van Rotterdam’
Volgens Sportawards Rotterdam is het na 25 jaar nog steeds een dans feestje in de studio van Marleen. De prijs kwam onverwachts, maar Marleen vindt het fantastisch. “Het kwam ook op zo’n juist moment. Mede door corona hebben we alles gedaan om overeind te blijven. Dankzij onze trouwe leden is dat ons gelukt.” Toch heeft Marleen toen de kans gepakt om de dansstudio af te maken en dat is het nu volgens haar.

Echt grote dromen heeft Marleen niet meer. Ze hoopt dat de dansstudio op deze manier kan blijven floreren en onderscheiden. Persoonlijk wil ze wel meer balans en rust vinden: “Ik heb roofbouw gepleegd door 25 jaar alleen maar te dansen. De dansschool stond altijd voorop. Ik haal nog voldoening uit drie lessen geven, maar verder ben ik gewoon in mijn woonkamertje te vinden om met de mensen te kunnen praten.”