Ambachtelijke bakkers zijn de trend in Rotterdam

Het aantal bakkers daalde in de afgelopen jaren. Daar lijkt nu verandering in te komen. In Rotterdam komen er steeds meer hippe bakkers bij. Op de Nieuwe Binnenweg is deze trend duidelijk te zien. Wij gingen bij een aantal van deze bakkers langs.

Het Vlaamsch Broodhuys is één van de bakkers op de Nieuwe Binnenweg. Eigenaar Dimitri is deze zaak 21 jaar geleden begonnen en heeft dus ook veel zien verdwijnen: “Brood wordt gekocht in de supermarkt. Ongeveer rond de 90%. De bakker op de hoek heeft geen bestaansrecht behalve als je je differentieert. Dan kan het nog wel. Ik zie heel veel mooie initiatieven van bakkers. Dat is alleen maar goed, want er moet beter brood worden gebakken.” Hij heeft in de zes jaar dat één van zijn veertien zaken op de Nieuwe Binnenweg zit deze straat ook zien veranderen: “Eerst had je maar twee bakkers en nu zitten er een stuk of zeven.”

Een andere bakker die thuis hoort in het rijtje van hippe bakkers in Jordy’s Bakery. Jordy komt uit een echte bakkers familie: Klootwijk. Zijn opa en zijn vader’s broers waren ook bakker. Hij heeft de broodtrends zien veranderen: “Ja, de afgelopen jaren is er veel verandert in de bakkerswereld. Er kwam een hang naar brood zonder toevoegingen, zonder vetstoffen. Puur en eerlijk brood.”

De nieuwste bakker in de buurt is Das Brot aan de Gouvernestraat. Lotte Smelik had een baan als manager bij het Nederlands Forensisch Instituut. Ze kreeg een burn-out en begon eigenlijk als een soort therapie met brood bakken. Ze vond het zo leuk dat ze besloot haar eigen zaak op te zetten. Ze verkoopt haar broden aan horeca en online. Zij heeft wel een idee waarom er zo’n toename is aan bakkers aan dit deel van de stad. “De Nieuwe Binnenweg is de laatste jaren ontzettend opgeleefd en is eigenlijk een ontzettend leuke straat geworden. Dus ik denk dat de bakkers er ook voor kiezen om in zo’n straat te zitten. Om hun publiek te bereiken.’

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat