Amber is de eerste vrouwelijke barbier in Rotterdam

Amber is de eerste vrouwelijke barbier in Rotterdam

Amber van Rijsewijk is de eerste vrouwelijke barbier in de stad en opende in maart 2020 haar deuren. Ondanks de hele corona pandemie die daarop volgde, maakt ze het nu best goed.

“Ik was net op 1 maart 2020 open gegaan en toen mocht ik twee weken later alweer dicht. Maar ik heb in mei, toen we weer open mochten, acht maanden achtereen kunnen werken. Dus toen heb ik mijn klantenbestand opgebouwd. Ik heb mijn spaargeld wel zien verdampen, maar mag alsnog niet klagen denk ik. Nu mag ik weer werken”, beschrijft Amber de afgelopen periode.

Ze heeft een aantal portretten van vrouwen aan de muur hangen. Op het oog een verzameling mooie foto’s, maar dat is het niet alleen. “Ik kwam erachter dat Miss Lillian Beckley Wheeler de eerste geregistreerde zwarte barbier in de Amerikaanse staat Colorado was in 1943. Zij had in die tijd zo’n beetje alles tegen wat je je maar kunt bedenken en dat vond ik zo inspirerend. Toen ben ik verder gaan zoeken en bleken er best nog wat vrouwelijke barbiers te zijn geweest in de geschiedenis”, vertelt Amber. Ze heeft dan ook de hoop dat zij zelf nu mensen kan inspireren. “Dat het wereldje toegankelijker wordt voor de dames om ook deze kant op te gaan. Sommigen willen het wel maar durven het niet”, besluit ze.