Ambitieuze plannen voor Cultuurcampus op Zuid gelanceerd

In een adviesrapport zijn ambitieuze plannen gelanceerd voor de bouw van de Cultuurcampus op Zuid. Gemeente Rotterdam wil hiermee voorzien in de behoefte aan meer culturele ontwikkeling in de wijk.

Volgens het rapport groeit het cultuuraanbod op Zuid, maar is er een grote inhaalslag te maken. De laatste jaren is het aantal culturele trekpleisters al aanzienlijk toegenomen met de komst van het Nieuwe Luxor, LantarenVenster en het Nederlands Fotomuseum. Katendrecht ontwikkelt zich ondertussen ook tot een gewilde omgeving met de totstandkoming van onder andere Theater Walhalla en het Verhalenhuis Belvédère.

Het ambitieuze project ligt in lijn met het Nationaal Programma Rotterdam Zuid om de onderwijs-, woon- en werkkwaliteit van het gebied te verbeteren. Het groeiende aantal inwoners van Rotterdam vraagt daarom om meer voorzieningen. De campus moet voorzien in die behoefte.

De Cultuurcampus moet ook een oplossing bieden voor het groeiende aantal studenten aan de Erasmus Universiteit en de Hogeschool Rotterdam. Het zal een locatie worden voor vernieuwende vormen van onderwijs.

Op 1 september 2025 hoopt de gemeente de deuren van de Cultuurcampus te openen. De nieuwe hotspot moet 50.000 meter groot worden waarvan tweederde wordt ingezet voor wetenschap en onderwijs. De Maassilo, Hart van Zuid en het Charloisse Hoofd worden genoemd als mogelijke locaties. De bouw zou ongeveer 300 miljoen euro moeten kosten.

De adviseurs zetten met de plannen groot in op de ontwikkeling van een impactvolle blikvanger: ‘De Cultuurcampus is groots. We zetten hoog in: groots denken vergroot de haalbaarheid.’ Inspiratie voor de campus wordt gezocht in onder andere de SESC Pompeia Factory in Sao Paolo en Le 104 in parijs.

De plannen bevinden zich in een voorstadium. ‘Het college heeft opdracht gegeven om de haalbaarheid te onderzoeken. Als eerst komt er een quickscan voor de drie in het advies voorgestelde locaties,’ maakt wethouder voor onderwijs, cultuur en toerisme Kasmi bekend op de website van Gemeente Rotterdam.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat