Ambtenaar duikt een maand onder in Rotterdam-Zuid

Het gebied rond Zuidplein krijgt een volledige metamorfose. Wim Reijnierse is omgevingsmanager van het project. Hij woont een maand lang in een appartement vlakbij Zuidplein om zich beter in te leven in de inwoners van het gebied.

Nog een paar jaar en Zuidplein ziet er totaal anders uit. Wim wilde graag meemaken wat de bewoners meemaken tijdens de verbouwing. Daarom woont hij in de maand april in Rotterdam-Zuid: “Als gemeente werk je ook voor de bewoners. Je hoort vaak van de bewoners: de gemeente luistert niet naar ons. Nu leef ik echt naast de bewoners en word ik ook wakker van de kranen.” De maand op Rotterdam-Zuid zit er bijna op, maar het heeft hem veel opgeleverd: “Ik kan me beter inleven in de verhalen van de bewoners. Als ik iets moet vertellen op het Stadhuis dan is dat geen boeken wijsheid, maar dan is het iets wat ik zelf heb meegemaakt.”

Aan het begin van de verbouwingen waren er veel klachten van omwonenden. De bouwvakkers gingen te lang door en de bewoners hadden veel geluidsoverlast. Daarnaast liep de communicatie tussen de betrokken partijen en de bewoners niet goed. Wim heeft daar een oplossing voor gevonden. Eens in de vier weken spreken de bewonersorganisatie, de gemeente en de aannemer met elkaar af en spreken zij dingen door. Op die manier wordt de communicatie verbeterd.

Aan Zuidplein zal de komende jaren nog druk worden verbouwd. Zo wordt onder andere Ahoy gerenoveerd en uitgebreid met een internationaal congrescentrum, muziekhal, bioscoop en hotel. Het bus- en metrostation wordt heringericht en de openbaar vervoer verbindingen worden verbeterd. Tegenover Zuidplein komt een nieuw zwembad in het oude deelgemeentekantoor. Het wordt een bijzonder zwembad, want er komt een 50-meterbad. Dit is het eerste wedstrijdbad in Rotterdam. De Gooilandsingel, die langs het busplatform loopt, wordt een autoluwe straat. Op dit moment lopen er vaak mensen over straat en rijden er bussen en auto’s door de straat. Dit levert vaak gevaarlijke situaties op. Door een nieuwe inrichting zal de veiligheid verbeterd worden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat