In Overschie heerst grote onrust na een reeks berovingen door jongeren. Vooral kinderen en leeftijdsgenoten worden op straat lastiggevallen door groepjes op scooters. De incidenten vonden plaats op verschillende locaties, waaronder de Ameidestraat, Zuiderlaan, Maasdamweg en Kanaalweg. De daders richten zich op persoonlijke bezittingen zoals telefoons, schoenen en jassen.
Bewoners maken zich zorgen en delen hun ervaringen massaal op sociale media, vooral in de Facebookgroep Overschie Leeft. Daaruit blijkt dat de impact van deze overvallen groot is. “Het is verschrikkelijk wat er allemaal gebeurt. Het is niet normaal meer en het lijkt steeds erger te worden”, schrijft een bezorgde bewoner. Buurtcoach Amanda Jansen bevestigt de incidenten.
Een van de bewoners laat in de Facebookgroep weten dat de ouders van de slachtoffers aangifte hebben gedaan van de overvallen. In de groep worden verschillende verhalen gedeeld van kinderen die ongevraagd van hun bezittingen beroofd zijn, wat voor een groeiende angst onder de bewoners zorgt.
‘Overlast van jongeren staat al langer onder de aandacht’
De gemeente erkent de problemen en heeft actie ondernomen. “Twee weken geleden hebben er zich drie incidenten voorgedaan waarbij jongeren in Overschie zijn beroofd op straat. Het is op dit moment niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de straatroven”, laat een woordvoerder van Directie Veiligheid weten. Om herhaling te voorkomen, wordt er extra toezicht gehouden. “In de gebieden waar de incidenten hebben plaatsgevonden, wordt door alle partijen extra surveillance gedaan, zowel zichtbaar als onzichtbaar.”
De aanpak van de incidenten maakt deel uit van het bredere Donkere Dagen Offensief, een campagne gericht op preventie van criminaliteit in donkere maanden. “We zetten jongerenwerkers, pleinstewards en gedragsinterventies in om slachtofferschap en daderschap van deze en andere ernstige delicten onder jongeren te voorkomen”, aldus Directie Veiligheid. Ook zijn er voorlichtingsprogramma’s op scholen en trainingen voor professionals in de wijk.
Bewoners worden opgeroepen om alert te zijn en verdachte situaties te melden via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
D66 dringt aan op actie en duidelijkheid
D66 heeft een actualiteitendebat aangevraagd en dringt aan op strengere maatregelen. De partij roept op tot meer duidelijkheid over de omvang van de problematiek en aandacht voor de nazorg van getroffen gezinnen. Met de toename van toezicht en preventieve acties hopen gemeente en politie het vertrouwen van bewoners te herstellen en een veilige leefomgeving te waarborgen.