Architect Mathis Bout wil met jongeren de stad ‘remixen’

Een architectenbureau waarbij het ‘remixen’ van gebouwen centraal staat. Het is de filosofie van oprichter Mathis Bout die ruim zes jaar geleden het URBMATH opzette, en dit jaar overal in het nieuws kwam toen twee jonge ex-stagiaires van het bureau op het idee kwamen om van De Trap een glijbaan te maken. Het idee bleek te ambitieus op korte termijn, maar zette het bureau wel op de kaart als een kern van innovativiteit in Rotterdam.

En dat alles bij ‘De Machinist’, het gebouw waar vroeger machinisten werden geschoold, maar waar tegenwoordig allerlei creatieve bureaus zitten. “Het is een unieke plek, en eentje die aansluit bij onze filosofie. Want wij willen heel graag gebouwen en gebieden ‘remixen’ en een nieuwe bestemming geven. Dan past dit daar goed bij.”

Maar nog belangrijker vindt Mathis het om jong talent te ondersteunen. Rotterdam kent nog steeds veel jeugdwerkloosheid, en daarom was hij des te trots dat twee van zijn pupillen dit jaar het bureau op de kaart zette met de ‘Rottvaart’, een glijbaan die over De Trap had moeten gaan.

“We zagen het plan op Facebook, en gingen er mee aan de slag. Het begon als een grap, maar werd ineens heel serieus genomen. Helaas bleek het niet haalbaar, maar het was wel een heel gaaf proces.”, aldus bedenkers Lianne en Vigo.

En dat is de kern van Mathis’ zijn filosofie: “Ik ben van jongs af aan al gek van architectuur, en wil dit nu doorgeven en jongeren empoweren, mede door onze projecten, maar ook direct via het bureau zelf. Want er zit zoveel talent hier, het moet alleen ontdekt worden.”