Architectuurstad Rotterdam in 2009-2020: Ruimte voor experiment en zelfvertrouwen

Inclusiviteit, zelfvertrouwen en ruimte voor experiment. Dit zijn de drie thema’s die naar voren komen bij het onderzoeken van architectuurstad Rotterdam in de periode na 2009. In deze aflevering van Tijdlagen gaan we het dak op met stadsantropoloog Renee Rooijmans, gaan we varen met architect Jasper de Haan en kijken we hoe architect Zico Lopes sociale impact maakt in de wijk Bospolder-Tussendijken.

,,De derde Tijdlaag begint in 2009, het begin van de economische crisis”, aldus cultuurhistoricus Ferrie Weeda. ,,Men ging weer heel anders denken over de stad en over architectuur. Dit heeft twee soorten architectuur opgeleverd: grootschalig en kleinschalig. Die twee soorten hebben met elkaar gemeen dat ze een nieuw zelfvertrouwen uitstralen en experimenteel zijn.”

In een driedelige serie onderzoekt OPEN Rotterdam de verandering van architectuurstad Rotterdam in drie tijdlagen vanaf 1968. In aflevering 3 staat de periode 2009-2020 centraal. We onderzoeken welk beeld deze tijdlaag aan de stad heeft toegevoegd. Welke gebouwen zijn kenmerkend? En met wat voor ideeën kwamen deze gebouwen tot stand?

Deze serie is tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente Rotterdam en te zien op www.openrotterdam.nl. Bekijk hier aflevering 1 over de periode 1968-1984 en aflevering 2 over de periode 1985-2008.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter