Armoedebeleid kan beter, maar hoe? Ervaringsdeskundigen hebben wel ideeën

Het aftreden van wethouder Enes Yigit zorgde deze week voor veel ophef, verbazing en ook zorgen. Zorgen over het armoedebeleid dat al niet al te best was volgens onder andere Warm Rotterdam. Ervaringsdeskundigen van deze organisatie vertellen wat er beter kan: “Wat we nodig hebben in Rotterdam is samenwerking.”

Warm Rotterdam is een netwerk van ervaringsdeskundigen, informele organisaties, bedrijven en instanties dat kennis over armoede en schulden deelt. Ellen Abbenhuis, Jurrien Hup en Nasrien Nasibdar hebben ervaring met het leven in armoede. Eerder deze week pleitte zij niet voor één wethouder Armoedebestrijding, maar een team: “Als niet alle portefeuillehouders, van bijvoorbeeld werk of onderwijs, de krachten bundelen en in hun dossiers kijken bij iedere maatregel die ze treffen om het perspectief van Rotterdammers te verbeteren, dan blijven we te weinig doen.”

Meer samenwerking, minder ingewikkeld
“Elke coalitie, elke partij, kom bij elkaar en zet iemand erop. Ga afspraken maken met wat je kunt doen voor Rotterdammers”, vertelt Jurrien. Ook moeten de trajecten korter en minder ingewikkeld worden: “Het wordt je ook moeilijk gemaakt. Als je bepaalde papieren mist dan wordt het gelijk stopgezet. Aanvragen duren gemiddeld acht weken, maar je leven gaat verder. Het stopt niet.”

In de video hierboven vertelt directeur Annemarieke van Egeraat wanneer zij de subsidie voor Warm Rotterdam eventueel zou willen inleveren: “Teveel naast elkaar.”

Meer empathie, tijd voor actie
Uiteindelijk komt het ook neer op meer empathie voor mensen die in armoede leven. “Geen oordelen. Dat wordt nu nog steeds gedaan.” En mocht je hulp nodig hebben, vraag ervaringsdeskundigen: “Die weten meestal informele organisaties in hun netwerk te vinden waar je nog iets kunt krijgen. Bijvoorbeeld kleding, voedsel of hulp bij invullen.”