‘We zijn niks opgeschoten sinds we een wethouder Armoedebestrijding hebben’

Het politieke seizoen in Rotterdam kent een bewogen start. Wethouder Enes Yigit is opgestapt en op de agenda van de gemeenteraad staan weer verschillende vergaderingen en commissies ingepland. Op de eerste woensdag spraken 11 mensen in over het huidige armoedebeleid. Warm Rotterdam was één van van hen: “We hopen dat dit een kantelpunt kan zijn zodat we naar een breder beleid gaan.”

Door het opstappen van wethouder Enes Yigit begon de commissievergadering woensdag van WIOSSAN (Werk & Inkomen, Onderwijs, Samenleven, Schuldhulpverlening, Armoedebestrijding, NPRZ) met een beetje irritaties hier en daar tussen de commissieleden. Er werden namelijk wat verwijten gemaakt. Dat komt eigenlijk nooit voor volgens sommigen. In ieder geval stonden er dus 11 insprekers op het programma.

Naast de gebruikelijke wijkraadsleden was dit onder andere Warm Rotterdam. Een organisatie die armoede in de stad signaleert en probeert terug te dringen. Annemarieke van Egeraat van Warm Rotterdam wilde met haar inspraak vooral het huidige armoedeplan aanpassen: “Om het college met een nieuw wethouders team, dus niet één, een deltaplan armoede en schulden te schrijven.”

Bekijk de video hierboven voor reacties van insprekers over het vertrek van wethouder Yigit.

‘Niks opgeschoten’
Armoede raakt aan verschillende problematiek: “Aan financiële, sociale en ook de gezondheid. Dit kan alleen maar een goed plan zijn als vanuit al die dossiers samen geïnvesteerd wordt in armoede- en schuldenbeleid. Dat kan één wethouder nooit in zijn eentje doen.” Het is volgens Annemarieke ook duidelijk dat er veel wantrouwen is naar de overheid: “We zijn niks opgeschoten sinds we een wethouder Armoedebestrijding hebben.”