Artistieke Rotterdammers opgelet: er komen 40 ateliers vrij en iedereen kan intekenen

Artistieke Rotterdammers opgelet: er komen 40 ateliers vrij en iedereen kan intekenen

Het is al jaren een frustrerende zoektocht voor creatieve Rotterdammers: waar vind ik atelierruimte in de stad? Er is namelijk een groot tekort aan ateliers in de stad. Maar SKAR, de stichting die Rotterdamse werkruimtes aan de creatieve sector verhuurt, heeft goed nieuws: er komen snel twee panden met ruim 40 werkruimtes vrij. 

In Pernis komen zes ateliers vrij met een oppervlakte tussen de 40 en 50 vierkante meters. De ateliers zitten in het het voormalige buurthuis naast de dorpskerk. Dat pand kan in ieder geval tot 2035 in gebruik worden genomen. SKAR zoekt naar naar kunstenaars en creatieve makers die van dit voormalige buurthuis hun nieuwe werkplek willen maken, individueel of als initiatief.

Bij station Lombardijen komt op korte termijn een bedrijfspand van ruim 1500 vierkante meter vrij. Het voormalige bedrijfspand ligt op een klein industrieterrein en biedt ruimte voor ongeveer 35 kunstenaars en makers. De open calls voor de ateliers zijn te vinden op de website van SKAR.

Geen wachtlijsten
“Wat extra bijzonder is, is dat iedereen mag intekenen”, aldus de organisatie. Normaal geldt er een wachtlijsten, maar daar staan momenten honderden mensen op. Volgens Olof van der Walk, de directeur van SKAR, zoeken op dit moment minstens 700 creatievelingen een werkplek.

Het schaarse aanbod aan ateliers in de stad is een groot probleem, zei hij eerder tegenover OPEN Rotterdam. “Ieder jaar krijgen we zo’n 250 aanmeldingen, maar we kunnen daarvan maar 100 mensen een plek bieden. En dan rekenen we de artistiekelingen niet mee die zich niet bij ons melden.”