Astrid fotografeert een dode steenmarter op Zuid: ‘Dat komt door het vele bouwen’

De Rotterdamse Astrid trof een dode steenmarter aan op Laan op Zuid en postte hiervan een foto op Facebook. Het gebeurt volgens haar vaker dat dit soort beesten voorbijkomen in het straatbeeld: “Je hoeft er geen boswachter voor te zijn om te weten dat het komt door het vele bouwen. Alles wordt omgespit, ten koste van vogels en andere prachtige dieren. Vreselijk om te zien!”

Volgens stadsboswachter Willem de Feijter (geen officiële boswachter van de gemeente Rotterdam) hebben steenmarters zich goed aangepast aan de stad. Ze wonen van nature graag in en rondom rotsen. Vandaar ook de naam. “Boommarters wonen bijvoorbeeld meer in bomen op de Veluwe.” Vooral in de nacht kun je ze zien lopen: “Als je er één ziet lopen in de stad kun je er eigenlijk 100% zeker van zijn dat het een steenmarter is.”

Onder de Facebookpost van Astrid vragen volgers zich af waarom er geen bloed te zien is. Volgens Willem knagen steenmarters graag aan elektriciteitskabels. Het kan dus zijn dat deze steenmarter is geëlektrocuteerd: “Ze vinden het omhulsel van die kabels lekker.” Steenmarters komen dicht in de buurt bij mensen. Dan kunnen ze ook onder de motorkap van je auto zitten en daar knagen aan je kabels. Ook Willem denkt dat deze dieren verjaagd worden door bouwprojecten. “Toch zijn bouwbedrijven wel verplicht om hier vooraf uitgebreid onderzoek naar te doen.”

Natuur Historisch Museum
In het Natuurhistorisch Museum ligt een steenmarter die in 2009 is aangereden. De vinder heeft het dode dier destijds gelijk naar het museum gebracht waar deze is geconserveerd. Op de website van het Natuurmuseum staat dat er steeds meer van dit soort beesten te vinden zijn in stedelijke gebieden. Ook staat er dat de steenmarters flinke afstanden kunnen afleggen omdat ze zich verschuilen onder bijvoorbeeld motorkappen.