Bakkerswerkplaats op Katendrecht verkeert in zwaar weer door coronacrisis

Door de coronacrisis heeft de Bakkerswerkplaats in Katendrecht het zwaar. Deze bakkerij levert voornamelijk brood en zoetigheden aan bedrijven en aan horeca, maar nu veel bedrijven dicht zijn wordt er weinig omzet gemaakt. Eigenaar Lisette Magis vindt het van essentieel belang dat de Bakkerswerkplaats blijft bestaan, omdat de werknemers een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Daarom is ze een doneeractie gestart.

Bij de Bakkerswerkplaats in Katendrecht werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld mensen met een beperking of een taalachterstand. In deze bakkerij worden brood en zoetigheden gebakken voor particuliere klanten, maar het grootste deel van de omzet komt van leveringen aan horeca en bedrijven.

Door de snelle verspreiding van het coronavirus moeten horecagelegenheden tot minimaal 6 april gesloten blijven, en veel medewerkers van bedrijven werken vanuit huis. De Bakkerswerkplaats loopt hierdoor veel inkomsten mis. “We missen hierdoor tweederde tot driekwart van onze omzet”, vertelt eigenaar Lisette Magis.

Werkplaats is cruciaal
Voor de werknemers is het echter cruciaal dat de werkplaats blijft bestaan, omdat zij niet zomaar aan ander werk kunnen komen. “We hebben veel werknemers hier met een visuele, verstandelijke of sociale beperking. Voor hen is dit een fijne manier om mee te doen aan de arbeidsmarkt.”

De Bakkerswerkplaats kan voor sommige mensen ook een overbrugging zijn naar een betaalde baan. “We hebben hier ook veel nieuwe Nederlanders, die de taal nog niet goed beheersen. In vijf jaar tijd hebben we vijfentwintig mensen aan een baan geholpen, zo zie je dat het echt werkt.”

Doneren
Lisette vertelt ons dat er ook een tegemoetkoming komt vanuit de overheid, “maar ik vrees dat dat niet genoeg is.” Iedere donateur krijgt een tegoedbon ter waarde van het gedoneerde bedrag, om later weer uit te geven bij de Bakkerswerkplaats. Na een donatie krijgt de gever, als de crisis voorbij is, bijvoorbeeld roomboterkoekjes.

“Ik heb hier ook een paar vaste medewerkers, waarvan ik eigenlijk het contract zo niet kan verlengen. Maar dat kan ik niet over m’n hart verkrijgen”, zegt Lisette. “Mensen fleuren echt op als ze hier een dag hebben meegebakken.” Doneren kan op www.doneeractie.nl

In 2016 gingen wij langs bij de Bakkerswerkplaats. Daar zagen we hoe een bijzonder team de lekkerste koekjes en broden bakken.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat