Balkonserenades voor ouderen in tijden van corona

Vanwege het coronavirus mogen verzorgingstehuizen geen bezoekers meer ontvangen. Dit kan de eenzaamheid bij ouderen vergroten. Om de bewoners van deze tehuizen toch te vermaken, organiseert stichting NL Cares optredens van artiesten.
Het initiatief is afkomstig van projectmanager Mandy Wessling. Ze raakte zo geïnspireerd door de video’s van Italianen die met z’n allen zingend op hun balkons stonden, dat ze dit ook in Nederland wilde doen. “Hoewel de mensen in isolatie zitten, brengt de muziek ze samen.”

Op 24 maart vindt het eerste concert plaats, in de tuin van Laurens Stadzicht te Hilligersberg. In dit verzorgingstehuis wonen uitsluitend dementerende ouderen. Normaliter mogen alle bewoners vrij rondlopen door het gebouw en door de tuin, maar vanwege het coronavirus mogen ze hun eigen afdeling momenteel niet verlaten.

Zanger Istvan Ouborg van Stain Good Music installeert zijn attributen daarom in de tuin. “Toen Mandy me benaderde, wilde ik meteen meedoen. Ik hoop echt dat de mensen hebben genoten”, vertelt hij. “Ik doe zelf ook vrijwilligerswerk, maar vanwege de coronacrisis is dat helaas stopgezet. Dit vind ik een goed alternatief.”

De bewoners staan tijdens het optreden voor de geopende ramen, of buiten op een afgesloten gedeelte van de tuin. Veel van de concertgangers zwaaien, lachen en dansen mee. “Van mij mag hij wel vaker komen”, zegt een enthousiaste bewoner. “Het dansen vond ik het leukst, want dat vind ik het fijnste wat er is.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat