Dit basketbalplein krijgt een mega-metamorfose

Het Coloured Mindplein in het Nieuwe Westen is één van de vele sportpleintjes in Rotterdam. Maar, echt uitnodigend zag het er de laatste jaren niet uit. Vervaagde speellijnen, kapotte basketbalringen, veel grijs en weinig kleur. Tijd voor een mega-metamorfose dachten Bruce Tsai-Meu-Chong en Linda van der Vleuten, een designersduo uit West. En daarom starten ze het project Rebound, met als doel om pleinen in het hele land te refreshen om er zo weer het kloppend hart van de stad van te maken.

Grootste vloerschildering van Nederland

Het kunstwerk op het Coloured Mindplein wordt met 2500 vierkante meter, de grootste vloerschildering van Nederland. De afgelopen twee weken kreeg het eerste veld een make-over en in de komende weken worden ook het voetbalveld en het grote plein aangepakt. Linda en Bruce zijn grote oppervlaktes wel gewend, want ze werkte eerder al vanuit hun productiehuis Opperclaes onder meer aan schilderingen bij de Luchtsingel en Rotterdam Central District. Maar, ook een basketbalplein in de Afrikaanderwijk gaven ze in 2019 al ‘wat meer love’.

 

”Door de pleinen samen met de wijk te ‘refreshen’ krijgen de locaties een centrale rol in de wijk en pakken de bewoners het eigenaarschap. Van lege plek naar hotspot om samen te komen, te sporten en te socializen.’’

 

Bazen van het pleintje

Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met jongeren van het Marnix Lyceum en de gebruikers van het Coloured Mindplein. Samen met hen zijn twee ontwerpen gemaakt, waar ook op gestemd kon worden. Als onderdeel van Rebound starten ook twee programma’s voor voetbal- en basketbal talent uit de wijk, uitgevoerd door 3X3 Unites en Panna Knockout. Enthousiaste en getalenteerde jongeren uit de wijk worden in korte tijd klaargestoomd om de ‘bazen’ van het pleintje te worden en zo hun wijk in beweging te brengen.