Bescheiden editie van de Wereldhavendagen

Na de volledig digitale editie van de Wereldhavendagen van 2020, zijn er voor de aankomende 44ste editie iets meer mogelijkheden. Het grootste maritieme evenement van Nederland is dit jaar van 3 tot en met 5 september.

De organisatie heeft gekozen voor verschillende, kleinschalige fysieke onderdelen, waarbij er rekening wordt gehouden met de geldende maatregelen. Zoals verschillende excursies in het havengebied, waar bezoekers kennis kunnen maken met alle mogelijkheden van de Rotterdamse haven. Het vorig jaar geïntroduceerde scholenprogramma ‘De haven komt naar je toe!’ krijgt ook een vervolg. Jongeren maken hier kennis met alle mogelijkheden die de haven en zijn bedrijven te bieden hebben. Het online programma van vorig jaar is niet helemaal verdwenen, maar heeft een nieuwe vorm gekregen. Via de website kun je kijken naar een programma dat wordt gepresenteerd door Richard Groenendijk. Hij ontvangt gasten in de studio, er zijn kijkjes achter de schermen bij bedrijven in de haven en  kijkers kunnen verschillende prijzen winnen. Er is ook minder leuk nieuws, want ook dit jaar geen programma op de kades, demonstraties op het water en ook geen avondshow met vuurwerk bij de Erasmusbrug. Het volledige aanbod wordt bekend op 15 juli en de kaartverkoop begint 20 augustus.

Nog iets dat terug is gekomen van vorig jaar is de foto expositie. Dit keer is dat ‘Werken in de Rotterdamse haven’. Deze expo is een eerbetoon aan de mensen die met hun werk elke dag het succes van de haven mogelijk maken. Te zien op de gevel van het Maritiem Museum en er is ook een route langs verschillende winkeletalages, waar je meer kunt leren over deze beroepen.

OPEN Rotterdam was bij eerdere druk bezochte edities en maakte onder meer deze reportage.