Bewoner Noordereiland over City Racing: “We moeten onze huizen uit om een weekend te overleven”

De subsidie-aanvraag van City Racing van vier ton is door de gemeente afgewezen. Het is daardoor niet zeker of het evenement met de Formule 1 wagens door de binnenstad volgend jaar nog kan plaatsvinden. De organisatie is op zoek naar alternatieve manieren om het race evenement door te laten gaan.

Goed nieuws voor de bewoners van het Noordereiland. Dit gebied van Rotterdam wordt namelijk ieder jaar een weekend lang volledig afgesloten voor het evenement. “We zijn zeer verrast door het bericht dat de gemeente een deel van de subsidie niet heeft toegekend”, aldus Philip van Mourik, een bewoner van het Noordereiland.

Tijdens het evenement wordt de Willemsbrug, ook wel gezien als de oeververbinding van Noord naar Zuid, afgesloten. Hierdoor kunnen bewoners geen gebruik maken van de brug. Van Mourik: “Die brug is een essentieel ding in de stad en als je het een andere bestemming geeft, dan loop je tegen de beperking aan van fatsoenlijk gebruik. “

Wat de bewoners van het Noordereiland vooral afschrikt, is het harde geluid van het evenement. “Meer dan de helft van de inwoners van het eiland vertrekt voor een paar dagen, omdat het lawaai zodanig hard is als twee jumbo-vliegtuigen. Dit begint op donderdag en eindigt op zondagavond. Dat maakt dat heel veel eilanders weggaan naar familie, vrienden of elders in de stad”, zegt de bewoner van het eiland.

“Wij bewoners van het eiland en vele andere Rotterdammers zullen erg tevreden als het evenement volgend jaar niet door zal gaan. Hoe kunnen we onze kinderen fatsoenlijk opvoeden in de stad, als we tegelijkertijd de boel verprutsen?”

Beluister hieronder het gesprek terug met Philip van Mourik, een bewoner van het Noordereiland uit de ochtendshow van Jan Middelkoop. Beluister ook het fragment terug van wat Rotterdammers ervan zouden vinden als het evenement zou stoppen in de stad.