Bewoners Dawesflat in Ommoord al bijna een week aan huis gekluisterd door defecte lift

Bewoners van een flat aan de Dawesweg in Ommoord zitten al bijna een week opgesloten in hun woning omdat de lift defect is. Het gaat om een groep inwoners van de twintig verdiepingen tellende Dawesflat die slecht ter been zijn. Doordat de lift kapot is, kunnen ze al sinds 26 februari niet meer naar buiten, zo ook de 79-jarige Joke Goderie die na een operatie aan haar heup afhankelijk is van haar rollator.

De Dawesflat bestaat uit een even en een oneven kant waarbij de lift aan de kant van de even nummers sinds vorige week buiten gebruik is. Om het pand toch te kunnen verlaten moeten flatbewoners die aan de even kant wonen gebruik maken van de nooduitgang aan de oneven kant. Een probleem voor inwoners die slecht ter been zijn, want deze nooduitgang bereik je alleen door de trap nemen. Nu de lift kapot is, zitten Joke en andere flatbewoners die bijvoorbeeld een rollator of scootmobiel hebben, dan ook aan huis gekluisterd. Volgens de 79-jarige zijn de gedupeerden erg pissig omdat zij niet naar buiten kunnen. “Gelukkig kan ik nog wel genieten van de vogels en het uitzicht vanaf mijn balkon”, vertelt Joke die toch nog een positief punt probeert te benoemen.

Joke heeft contact opgenomen met woningcorporatie Woonbron maar zij konden haar alleen vertellen dat er gewacht wordt op een onderdeel dat noodzakelijk is om de lift te repareren. Het is bij de inwoners van de Dawesflat onduidelijk hoelang dit nog gaat duren. “Je bent altijd afhankelijk van andere organisaties”, zegt Joke. “Waarom hebben ze het onderdeel niet, waar moet het vandaan komen en hoe lang gaat het duren? Dat zijn de vragen die vele bewoners op dit moment hebben.” Ze noemt het zorgelijk dat ze niet weet wanneer ze haar huis weer kan verlaten en hoopt dat er snel gehandeld gaat worden.

50PLUS Rotterdam heeft over de kwestie vragen gesteld aan het college van burgemeesters en wethouders. OPEN Rotterdam heeft contact opgenomen met woningcorporatie Woonbron maar is nog in afwachting van een reactie.