Bewoners Delfshavenseweg zijn klaar met verkeer dat vlak langs voordeur scheurt

De bewoners aan de Delfshavenseweg vlak langs de Schie zijn klaar met het verkeer dat dagelijks vlak langs hun voordeuren scheurt. Ze wonen aan een woonerf waar de maximale snelheid op 15 kilometer per uur ligt, maar toch worden ze met regelmaat bijna van de sokken gereden.

“De verkeerssituatie is gewoon heel erg gevaarlijk”, vertelt bewoonster Marja. “Als je je deur uitkomt dan wordt je van je sokken gereden”, vult buurman Assie aan. “Ik heb een hondje en ga ‘s avonds laat naar buiten en als je dan ziet met wat voor snelheden ze voorbij komen. Dan roepen ze achter je al: ‘Op zij, wegwezen!’ Dat vind ik echt te gek voor woorden”, zegt Marja er zichtbaar geïrriteerd over.

Een andere bewoner maakt zich zorgen over zijn toekomstige kroost. “Mijn vrouw is zwanger en we verwachten dus een kleintje. Je kunt hier dus niet even de kinderwagen laten staan om je kind bijvoorbeeld uit de wagen mee naar binnen te nemen. Dan wordt je eigenlijk al uitgescholden omdat je met je kinderwagen de racebaan blokkeert”, uit Dies Besems zijn zorgen.

Alleen al terwijl de bewoners hun verhaal doen, komen er tientallen fietsers, scooters maar ook hardlopers voorbij zoeven. “Ik fiets hier eigenlijk elke dag”, vertelt een man die op zijn fiets aankomt en even tijd vrij maakt voor de bewoners om de problemen te bespreken. “Zeker als je tegenliggers krijgt, moet je uitwijken en rijd je dus vlak langs de voordeuren. Mocht er dan iemand net naar buiten komen dan heb je inderdaad kans dat je overreden wordt”, bekent hij. Het betreft hier een woonerf waar de maximale snelheid in principe 15 kilometer per uur is. Dat is volgens bewoner Dies een illusie. “Het probleem is dat het woonerf gewoon als fietspad wordt gebruikt door scooters, elektrische scooters, maar ook pelotons met wielrenners. Dat is gewoon het ding: een woonerf is geen fietspad, en zo wordt het nu wel gebruikt”, besluit hij. De bewoners zijn in ieder geval ten einde raad. “Wat mij betreft gaat het fietspad dicht en rijden ze over de Rotterdamse rijweg, dan komen ze ook wel op hen bestemming”, oppert Marja een oplossing.