Bewoners ontevreden: Gemeente verwijdert afvalcontainers Josephlaan

De bovengrondse containers voor restafval op de Josephlaan zijn in week 15 door de gemeente Rotterdam weggehaald. De bewoners moeten nu gebruikmaken van de containers in de straten ernaast, wat voor een hoop ophef zorgt. Wij vroegen Rotterdammers in de Kogelvangerstraat en de Josephstraat wat zij vinden van deze verandering. 

De bewoners zijn het oneens met het besluit van de gemeente. “Eigenlijk vind ik het niet kunnen, want nu moet ik helemaal aan de andere kant m’n vuilnis weggooien”, vertelt een bewoonster. 

Klachten over overvolle containers en afval dat naast de containers geplaatst werd, zorgde ervoor dat de containers vorige week werden weggehaald. Zo blijkt uit een brief die in week 14 op de mat lag bij de bewoners. De reden voor het weghalen van de containers voelt voor veel bewoners een beetje krom, aangezien er nu nog minder containers zijn met dezelfde hoeveelheid afval. “Er is gewoon een tekort aan containers. Dat merk ik doordat de containers nog steeds vol zitten elke keer.” 

‘Ik heb twee zakken afval in de keuken staan’

Als deze containers vol zitten, is een van de oplossingen om het afval terug mee naar huis te nemen. “Van de tien keer loop ik vaak twee of drie keer voor niets met mijn vuilniszakken. Nu heb ik nog twee zakken in de keuken staan want het was gisteren vol.” Andere genoemde oplossingen zijn het afval naast de containers plaatsen of op straat lozen, dit zorgt voor veel zwerfafval. “Het geeft een beetje een vies gevoel.”

De Rotterdammers hebben daarnaast een hoop kritiek op de communicatie van de gemeente richting de bewoners: “Ik had liever gehad dat ze eerst naar onze meningen hadden gevraagd.” Dit was namelijk absoluut niet het geval: “Een aantal dagen ervoor kregen we een brief waarin stond dat ze weg zouden gaan, verder niets”, vertelt een bewoonster van de Josephlaan. Wonenden in de straten rondom de Josephlaan wisten daarentegen van niets: “Op de een of andere dag was het gedaan. Ik heb geen brief ontvangen of wat dan ook.” 

Alternatieven

De buurtbewoners komen met meerdere alternatieven voor deze aanpak. Zo benoemt een bewoonster dat het afval vaker opgehaald zou moeten worden. “Ik heb zelf vaak gebeld met de gemeente om te zeggen dat de containers vol zitten. Vooral in deze buurt: een multiculturele samenleving waar mensen meer eten en grotere gezinnen hebben en waar dus meer afval is. Daarom moet de gemeente meer dan een keer per week komen om de containers te legen.”  

Een ander alternatief is het vervangen van de containers. “In plaats van het weghalen moeten er grotere containers komen”, benoemt een Rotterdammer. “Dat zou de meest normale oplossing zijn, ook voor ouderen die dan heel ver moeten gaan lopen als ze alleen zijn. Ze moeten een beetje rekening houden met de bewoners zelf en de bewoners mee laten beslissen. Maar dat doen ze tegenwoordig niet.”