Bewoners spotten ‘échte Rotterdamse’ zeehonden in het water van Katendrecht

Verschillende bewoners op en rond Katendrecht maken melding van één of twee zeehonden in het water van de havens. Dat de beesten het naar hun zin hebben in het Rotterdamse water blijkt wel uit het feit dat ze zelfs in de Kralingse Esch zijn gezien. “Zolang er genoeg eten te vinden is, blijven ze hier voorlopig wel.”

Buurtbewoner en stadsopruimer Eric Alblas berichtte afgelopen week op zijn sociale media over de zeehonden. Hij vertelt: “Elke dag trek ik tientallen kilometers door de stad en dan vooral langs de kades. Zo’n twee weken geleden was ik op de Westerkade in gesprek met twee ambulancemedewerkers die daar pauze hielden, toen we opeens iets in het water zagen bewegen. We dachten eerst nog dat het een duiker was, maar we zagen al snel dat het een zeehond was die een grote vis in zijn bek had.”

“Later hoorde ik van bewoners op Katendrecht dat zij er zelfs twee hebben gezien. Ik weet dat er veel zeehonden op de Maasvlakte zitten, maar inmiddels zouden deze twee zelfs zijn gezien in de Kralingse Esch. Dat is echt een stuk landinwaarts, dus ze moeten het gezellig vinden in de Rotterdamse wateren. En zolang er genoeg eten te vinden is, blijven ze hier voorlopig wel.”

Moeshi
Hoewel het niet met zekerheid kan worden vastgesteld, lijkt een van de gespotte zeehonden Moeshi te zijn. Het dier verbleef een paar jaar geleden in zeehondenopvang A Seal in Stellendam en werd na zijn vrijlating ook al eens gespot in een kleine haven in Barendrecht. Wie de andere zeehond is, is onduidelijk. Een medewerker van de opvang laat weten dat de zeehonden prima kunnen overleven in de wateren van Rotterdam, zolang er genoeg eten beschikbaar blijft.

Eric Alblas: “Het blijft bijzonder dat deze dieren zich zo thuis voelen hier in het water. We kunnen wel zeggen dat dit nu echte Rotterdamse zeehonden van bij ons zijn.”