Bewoners van Vreewijk niet blij met gevolgen van betaald parkeren

Wie in Vreewijk de auto kwijt wil, moet daarvoor sinds 1 april in sommige delen van de wijk betalen. Hierdoor ervaren bewoners veel parkeeroverlast. De plekken waar het nog gratis parkeren is, raken namelijk overvol.

Lees verder onder de video

Volgens de bewoners is er sprake van een waterbedeffect. Als je bij het matras van een waterbed op een plaats iets naar beneden duwt, komt het water ergens anders naar boven. Zo ook bij de parkeerproblematiek in Vreewijk. Door de invoering van het betaald parkeren in sommige delen, verschuiven de auto’s naar een andere plek in de wijk, waar je nog wel gratis kan parkeren.

Bewoner Madeline Velthuis-Croes is er klaar mee en wil een oplossing: “Wij wonen prachtig hier in deze wijk, maar tegenwoordig hebben wij heel veel problemen met parkeren. Sinds de invoering van het betaald parkeren bij de Dordtsestraatweg merken wij dat die bewoners naar onze wijk komen om te parkeren.”

Lees verder onder de foto’s

‘Maat is vol’
Hierdoor staat het bij haar in de straat vol met auto’s. “Voor ons is de maat vol. Maar wij willen meedenken aan een oplossing. De helft van de bewoners wil betaald parkeren in de wijk, de andere helft wil een vignet voor bewoners die in de wijk wonen”, vertelt Madeline.

Vanaf 10 mei gaat de politie samen met de handhaving strenger controleren op betaald parkeren. Zo krijgt iedereen in de buurt Zuiderhof deze folder in de wijk. Op 26 april heeft gemeenteraadslid Bart van Drunen (Leefbaar Rotterdam) schriftelijke vragen gesteld aan het College. Op 12 mei spreekt Madeline in de wijkraad over de parkeerproblematiek.

Niet alleen bewoners ervaren problemen met het betaald parkeren. Ook Cees Visser van Paal & Perk heeft zijn bedenkingen bij het betaald parkeren. Cees is begeleider van Middin en onderhoudt samen met jongeren zo’n 300 tuinen in Vreewijk. Dat doen ze voor ouderen, mensen met een handicap of bewoners die het niet kunnen betalen. Cees moet voor het tuinafval ook zijn auto ergens kwijt.

Moeite met kosten
“Aan de ene kant is het voordeel nu dat ik mijn busje op sommige plekken makkelijk kwijt kan, maar ik moet nu wel geld in de gleuf douwen en dat wordt weer verhaald op de bewoners. Daar heb ik moeite mee”, vertelt Cees.

Het probleem is bekend bij de gemeente. Zo laat de gemeente in een schriftelijke reactie weten dat het bezig is met het verzamelen van meldingen over de parkeeroverlast uit de buurt. Daarna gaat de gemeente samen met de wijkraad kijken naar een mogelijke invoering van betaald parkeren in de rest van de wijk.

De reden van de invoering van het betaald parkeren in de Landbouwbuurt en de Valkeniersbuurt was de hoge parkeerdruk. ‘Zo’n 55 procent van de bewoners stemde in voor betaald parkeren’, aldus de gemeente.