Bewoners Zuidwijk teleurgesteld in coalitie: ‘Besluit staat al vast’

Bewoners van Zuidwijk voelen zich in de maling genomen door de nieuwe coalitie. In het coalitieakkoord staat namelijk dat het betaald parkeren ook in Pendrecht, Zuidwijk en Wielewaal gaat gelden. En dat terwijl het draagvlakonderzoek in Zuidwijk niet naar behoren is gelopen volgens wijkbewoners. Komende week zal de petitie van de bewoners worden overhandigt. ‘En dan noemen ze Nederland een democratisch land.’

Ze hebben ‘info gekregen die niet leuk is’, laat buurtbewoner Mireille weten. De bewoners van Zuidwijk zijn teleurgesteld in het coalitieakkoord. “Het besluit staat dus allang vast”, vertelt ze. “Zoals de mensen uit Vreewijk en Charlois ons al vertelde maar wij nog niet wilde geloven.”

In het nieuwe coalitieakkoord staat: ‘We breiden daarom het betaald parkeren uit binnen de Ring; het resterend deel van de Esch, Wielewaal, Pendrecht, Zuidwijk, bedrijventerrein Charlois-West, Lombardijen en Groot IJsselmonde. Betaald parkeren gaat overal tot 23.00 uur gelden. Om bewoners tegemoet te komen verlagen wij de kosten voor een 1e bewonersvergunning met 20%.’ Er wordt volgens Mireille “niet gekeken naar wat dit voor financiële gevolgen heeft voor deze wijken. De armoede zal stijgen en ook de eenzaamheid zal vergroten.”

“Het is dweilen met de kraan open”, zegt Mireille. De petitie die de buurtbewoners zijn gestart zal komende week digitaal worden overhandigt. Hiermee hopen de bewoners nog een positieve draai te kunnen geven aan dit verhaal.

Draagvlakonderzoek ‘ontoegankelijk’
Het draagvlakonderzoek over het invoeren van betaald parkeren dat de gemeente doet in Zuidwijk, is volgens wijkbewoners niet toegankelijk genoeg. Zo zouden de brieven te laat verstuurd zijn, en alleen maar in het Nederlands. De wijkraad wilde dat de brief opnieuw wordt verstuurd in meerdere talen en dat het onderzoek met een maand wordt verlengd. De gemeente heeft aangegeven daar niet aan mee te willen werken.

Lees meer over het draagvlakonderzoek.