Bezoekers energie vragenuurtje Lage Land: ‘Sluimerstroom was voor mij echt een eyeopener’

OPEN Rotterdam steunt de actie ‘Geef alle Rotterdammers een warme kerst’. Vrijdag 23 december is de talkshow en daaraan voorafgaand maken we verschillende reportages over verschillende Rotterdammers die ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen inderdaad een warme kerst krijgen. Dit keer kijken we mee met Erica en Marnix tijdens het energievragenuurtje in Het Lage Land.

Erica staat voor een muur waaraan allerlei handige bespaartips hangen. “Dit is onze bespaar-wand en hier vind je allerlei manieren om te besparen op energie. Door dat dit er is, zien mensen het en komen er vragen”, zegt Erica daarover. Zij licht mensen voor vanuit Energiebank010 en staat iedere woensdagmiddag in Speeltuin Het Lage Land. “We horen allerlei schrijnende verhalen”, begint Marnix Stams. Hij is beheerder van de speeltuin. “Eerlijk is eerlijk, je hoort mensen echt zeggen dat ze niet meer weten wat ze moeten doen. Dat is heel heftig. We hebben die muur zo ingericht om onze bezoekers en de bewoners in de wijk bewust te maken van wat je zelf kunt doen met een klein budget. Het is eenvoudig toe te passen en geeft direct resultaat”, vult hij aan.

Erica laat bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop zien, maar ook een stekkerdoos met aan/uit-schakelaar. Het zijn een paar voorbeelden van hoe mensen energie kunnen besparen. Zelf heeft Marnix in de Speeltuin Het Lage Land ook veel van die energiebesparende producten in gebruik. “Ik heb hier bijvoorbeeld achter alle radiatoren ook folie gezet. Al onze leidingen zijn geïsoleerd met isolatiemateriaal. Het grappige is dat je in een paar weken je gasverbruik alweer naar beneden ziet gaan”, besluit Marnix.