Kerst is voorbij en dus kan de kerstboom de deur uit. Biercafe Boudewijn aan de Nieuwe Binnenweg riep samen met biermerk Lowlander, Rotterdammers op om kerstbomen bij het café af te geven. Het biermerk maakt namelijk bier van de afgedankte spar- en dennenbomen.
Een vleugje kerst-gourmet zal je niet terug proeven in het bier, die lucht blijft niet hangen in de boom verzekert Morten Boudestein van het biermerk. “Een voorwaarde is namelijk wel dat de ingezamelde boom in een rookvrije omgeving heeft gestaan.”
De naalden worden met de hand geplukt, waarna deze op extract gezet worden. “Na een aantal weken wordt dit extract toegevoegd aan de ketel in het bierbrouwproces, waardoor de smaak van kerstbomen helemaal in onze IPA gaat zitten.”
Voor het brouwen zijn er honderden bomen nodig en deze worden door het hele land opgehaald. Het biermerk werkt dan ook samen met verschillende brouwerijen, waaronder de Stadshaven Brouwerij in Delfshaven.