Bij deze onderwijsinstelling gaan studenten naar een genderneutraal toilet

Het Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) gaat veertien toiletten in de school genderneutraal maken. In het pand aan de Heer Bokelweg krijgt vrijwel elke verdieping één genderneutrale toiletgroep. “Iedereen moet hier zichzelf kunnen zijn”, benadrukt Richard van de Thoorn, projectmedewerker communicatie van het GLR.

Voor de school is het belangrijk om met de tijd mee te gaan en een plek te maken waar iedereen zich thuis en veilig kan voelen. “We willen met de tijd meegaan en ook was het een sterke wens van de Gender and Sexuality Alliance (GSA) groep binnen de school.”

Boven de toiletten hangen strak vormgegeven aluminium poppetjes in de vorm van een X. “De eerstejaars hebben een paar maanden geleden de opdracht gekregen om een symbool te ontwerpen voor de genderneutrale toiletten. Boven de andere wc’s hangen mannelijke of vrouwelijke poppetjes, dus in diezelfde stijl moest er nu een genderneutraal symbool komen”, vertelt Richard. “Uiteindelijk is het ontwerp van de eerstejaarsstudent Angelo Daal gekozen. Het sluit het best aan bij de wens van de GSA en bij de ‘X’ in de paspoorten van non-binaire mensen.”

De genderneutrale toiletten worden op dit moment gemaakt. Na de zomervakantie verwacht Richard dat ze in gebruik genomen kunnen worden.