Bijen hebben het moeilijk in Rotterdam: ‘Meer dan 30 procent haalde het voorjaar niet’

To bee or not to bee, dat is de vraag. Op 20 mei, tijdens Wereld Bijendag, wordt de belangrijke rol die bijen spelen in het ecosysteem gevierd. Zo ook bij OPEN, waar wij met drie reportages terugkijken naar de rol van deze geel-zwarte vliegende vrienden in de stad.

Bijen zijn onmisbaar voor ons ecosysteem. Ze zorgen voor bestuiving, waardoor wij als mensen kunnen genieten van groenten en fruit zoals appels, bessen, paprika’s en courgettes. Zonder de bij zouden o.a. deze groenten en fruit verdwijnen en blijven onze
winkelmandjes leeg. Ook geven bijen ons signalen hoe het met ons leefmilieu gaat. In het kort: er zijn zomer- en winterbijen. Als een groot deel van de winterbijen het voorjaar niet haalt en vroegtijdig sterft, dan is dat een signaal dat er iets mis gaat in ons ecosysteem.

De dalende bijenstand in Rotterdam
In Rotterdam gaat er iets mis. Het afgelopen jaar is het niet goed gegaan met de bij. Stadsimker Balten Schalkwijk vertelt: “Normaal haalt ongeveer 5 á 6 procent van de bijen het voorjaar niet, dit jaar lag dat percentage boven de 30 procent. Heel frappant dat er nu opeens zo veel bijen de zomer niet halen. Wij, imkers, hebben ook echt een slechte winter gehad.” Want minder bijen betekent ook minder honing.

Schalkwijk vindt het lastig om er een verklaring voor te vinden: “Ik heb geen idee waarom het slecht gaat met de bij. Het kan aan de lange, koude winter liggen, of aan het gebruik van schadelijke middelen zoals pesticiden en neonicotine. Maar ik weet het gewoon echt niet.”

Imker Schalkwijk benadrukt het belang van de bij, ook binnen de stad: “de bij is net zo belangrijk buiten de stad als er binnen. Een dag als vandaag is erg belangrijk.”

Hoe kunnen de bijen geholpen worden? Schalkwijk legt uit:

OPEN Vlogger Gina bood vorig jaar de bijen ook een helpende hand in haar vlog en ging langs bij een voedselbank voor bijen, waar de bijen bijgevoerd worden:

De tweelingbroers en biologen Kevin en Marvin Groen gingen in 2019 in de serie Groen Voorziening op pad met een speciaal net om bijen te vangen: