Boekhandel Donner gaat 1,5 jaar verbouwen

Donner heeft een aantal roerige jaren achter de rug. De boekhandel ging twee keer failliet, verandere van naam en van pand. Onder de leiding van vijf voormalige boekverkopers van de winkel gaan de zaken weer goed en gaan ze het pand aan de Coolsingel verbouwen.

De boekhandel heeft een lange geschiedenis. De winkel werd opgericht in 1912. Vanaf 1985 is de winkel vier keer overgenomen door boekhandelketens. De boekwinkel ging failliet in 2012 en 2014. Om de zaak te redden werd er een crowdfundingsactie opgestart door vijf medewerkers van Donner. De Facebookpagina: “Donner moet blijven” had binnen een week 4000 likes. 1750 crowdfunders en 7 particuliere investeerders zorgden ervoor dat de zaak kon blijven bestaan. “We wisten niet hoe dat in z’n werk zou gaan, maar we hebben snel, heel snel bijgeleerd. En we hebben enorme hulp vanuit de stad gekregen op allerlei fronten.” Vertelt Leo van de Wetering. Hij was, samen met vier andere collega’s, de initiatiefnemer van de actie om Donner te behouden. De actie was succesvol. Binnen acht weken maakte de winkel een doorstart en verhuisden ze van de Lijnbaan naar de Coolsingel. De vijf initiatiefnemers werden aangesteld als de directie van de boekenwinkel. Directielid Suzanne Hammecher vond het een zware periode: “Ik ben heel erg blij dat het achter de rug is. Dat we nu kunnen functioneren zonder hoofdkantoor. Beslissingen vandaag nemen en morgen uitvoeren. Dat is ideaal. Dat kon vroeger niet. Het ging over een hele boel verschillende schijven.”

Dat is ook één van de redenen dat de zaken goed gaan voor Donner volgens Leo: “In de eerste plaats is het zo dat het negatieve sentiment rond de papieren boekverkoop gestopt lijkt. En we hebben geen overhead. We hoeven geen afdracht te doen naar een hoofdkantoor. Verder denk ik dat er een hele goede boekverkopers geest in dit pand is.”

Het pand aan de Coolsingel is zakelijk anti kraak, maar het pand gaat nu rigoureus verbouwd worden. Daarna zal het ook niet meer anti kraak zijn. Donner zit dan niet meer alleen in het pand, maar ze delen het met kledingwinkel Primark en ABN Ambro.