Boekpresentatie over Rotterdams literair café van weleer

In café Ari wordt vanmiddag een boek gepresenteerd over dichterscafé ‘De Overheid’, dat van 1978 tot 1996 gevestigd was aan de Nieuwe Binnenweg 218. Veel beroemde dichters en schrijvers gaven daar hun voordrachten. Allemaal opgetekend en voor eeuwig bewaard in dit overzichtsboek, vol foto’s uit die jaren.

Veertig jaar geleden op 12 november 1978 werd aan de Nieuwe Binnenweg 218 het door Hans Verschoor, Rob de Moes en Jan Oudenaarden bedachte Literair Café De Overheid geopend. Onder andere in samenwerking met de toenmalige stichting Schrijvers, School , Samenleving kwam een interessante programmering met veelal bekende Nederlandse dichters tot stand.

Zo bezochten onder meer Bert Schierbeek, Eelke de Jong met Rijk de Gooijer, Johnny van Doorn, Simon Vinkenoog, Judith Herzberg, Elly de Waard het etablissement waarin zij allen voorlazen uit eigen werk. Daarnaast vonden in samenwerking met Uitgeverij Bebert van Pablo van Dijk onder grote belangstelling boekpresentaties plaats van coryfeeën Maarten Biesheuvel en Gerrit Komrij.

Al deze dichters worden in het boek genoemd naast de Rotterdamse inbreng van Rotterdamse iconen als Casper van den Berg, Dick Kornet, Johan Stoop, Jana Beranová, Bram Uil, Rien Vroegindeweij en natuurlijk ‘U allen de Ballen’ Frans Vogel. Het boek (met veel foto’s) bevat een uitgebreid essay van Rob de Moes (mede oprichter De Overheid) waarin hij de geschiedenis van de Rotterdamse literatuur en poëzie en betekenis daarin van Cafe De Overheid beschrijft, verschijnt in een oplage van 100 exemplaren.

De presentatie start om 15.30 uur in Café Ari, Nieuwe Binnenweg 142a en wordt muzikaal omlijst door Robert van der Kroft met muziek uit de jaren 70 en 80.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter