Boijmans van Beuningen in 2019 mogelijk dicht vanwege renovaties

Museum Boijmans van Beuningen, een van de meest iconische musea van onze stad, gaat in 2019 dicht voor groot onderhoud. In de luchtkanalen van het gebouw, dat uit 1935 stamt, is asbest gevonden. Daarnaast moeten er nog een aantal andere renovaties uitgevoerd worden. 
De Gemeente Rotterdam is de eigenaar van het pand, en wil de sanering pas uitvoeren als het nieuwe kunstdepot er staat en zodat de collectie uit de museumzalen daar tijdelijk toe naar kan uitwijken. Aanvankelijk wilde de gemeente volgend jaar de kozijnen en verlichting van het pand al vervangen, maar ook deze werkzaamheden worden nu uitgesteld.

De twee oudste Boijmans-gebouwen voldoen verder niet aan de brandveiligheidseisen, schrijven burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Omdat de luchtkanalen rechtstreeks met elkaar in verbinding staan, zonder compartimentering, zou een eventuele brand zich snel kunnen verspreiden. Extra brandwachten, brandslangen, blussers en goede camerabewaking moeten de risico’s op een brand beperken, maar volgens de gemeente en brandweer is dit niet ideaal.

Of het museum in 2019 open kan blijven tijdens de renovaties is nog maar de vraag. Gisteren maakten vier partijen bezwaar bij de Raad van State in Den Haag tegen de wijzigingen van het bestemmingsplan die de nieuwbouw in het pand mogelijk moet maken.

Over museum Boijmans van Beuningen
Het museum Boijmans van Beuningen is een museum voor de beeldende kunst, dat ligt in het bekende Museumpark van Rotterdam. Het museum toont allerlei kunstwerken op het gebied van beeldende kunst, design en toegepaste kunst, en hun collectie tekeningen is een van de belangrijkste ter wereld. Boijmans Van Beuningen biedt een overzicht van Nederlandse en Europese kunst, van de vroege middeleeuwen tot de moderne tijd. Het museumgebouw is ontworpen is de zogenaamde architectuursstroming jarendertigarchitectuur.