Het Karel de Stoutepark staat centraal tijdens een bijzondere Bomentour, waarin de rijke geschiedenis van het park en zijn eeuwenoude bomen wordt verteld. Dit groene juweel in Oud-Charlois, waar bomen staan die al meer dan 120 jaar oud zijn, vormt een levend monument in een steeds veranderende stad. De tour geeft de kans om te ontdekken hoe deze oude bomen een belangrijk onderdeel van de Rotterdamse geschiedenis zijn.
Ooit aangelegd door chirurgijn Arie Essenbrugge van der Hegge in 1852, is het Karel de Stoutepark het laatste overgebleven park in een omgeving waar vele andere buitenverblijven zijn verdwenen door de tijd heen. De bomen in het park hebben meerdere bouwplannen van de gemeente, de gehele Tweede Wereldoorlog en herinrichtingen overleefd. Een voorbeeld van een verhaal over de bomen is de bescherming door juffrouw Van der Hegge. Van der Hegge was een bijzondere vrouw voor die tijd, die aan het einde van de 19e eeuw bouwplannen van de gemeente wist tegen te houden.
Naast het verhaal over Van der Hegge zijn er nog allerlei andere verhalen die tijdens de tour verteld worden aan de deelnemers. Het is een kans om niet alleen de schoonheid van het park te ervaren, maar ook de historische en culturele waarde van het park beter te begrijpen.