Boom gepeld op Noordereiland: ‘Schade zeker tweeduizend euro’

Boom Noordereiland

Een vandaal heeft deze week de schors van een boom op het Noordereiland afgehaald. De gestripte boom in ‘Ons Park’ was niet meer te redden en is door Stadsbeheer weggehaald. Wie de dader is en waarom deze boom van zijn jasje is ontdaan, is niet duidelijk. Wel lijkt de schade vast te staan. “Het kost zeker tweeduizend euro om een nieuwe boom te planten”, zegt Bomenridder Pim Janse.

Foto van: Yolande Ferrée

De Bomenridder dacht het allemaal al eens gezien te hebben. Bomen die beschadigd raken door bouwwerkzaamheden of door busjes die er tegenaan rijden. Zelfs zwaargehavende bomen waarop mensen hun vechthonden trainen zijn hem niet vreemd. “Maar dit zag ik nog niet eerder. Het is echt een onbezonnen daad.”

Hij sluit uit dat er een natuurlijke oorzaak is voor de vernielde boom. “Het is geen bliksem, want er zijn geen brandresten en de boom staat vol in blad. Het is 100 procent – nee, 500 procent – een persoon geweest die met gereedschap de boom heeft gestript.”

Speciale boom
De boom – volgens Pim een zogenoemde watercipres – behoorde tot de eerste aanplant van het park en was daarom specialer dan de standaardbomen die de gemeente in parken plaatst. “Als dezelfde soort opnieuw wordt geplant, loopt de schade in de duizenden euro’s door onder meer transport, de aankoop en het planten van de boom. Erg zonde, dat is gewoon belastinggeld.”

Hij roept dan ook op om altijd melding te maken van boomvandalisme wanneer je het ziet. “Desnoods bel je de politie op het 0900-nummer.”

UPDATE: Boommishandeling 
Stadsbeheer Rotterdam laat weten ook te schrikken van soort vernielingen en deze te betreuren. ‘We hebben de boom inderdaad moeten rooien, omdat hij jammer genoeg niet meer te redden was. De gerooide boom wordt versnipperd tot houtsnippers. Vandalisme aan bomen komt helaas vaker voor, ook zien we een enkele keer deze specifieke vorm van boommishandeling. Uiteraard komt er op deze locatie een nieuwe boom. Deze zal echter pas in het plantseizoen geplant worden, dat is naar verwachting eind dit jaar/begin volgend jaar.’