Bospolder-Tussendijken; crimineel bolwerk of veilige wijk?

Delfshaven is een wijk die van oudsher vaak geassocieerd wordt met criminaliteit, maar volgens de cijfers neemt de veiligheid toe. De veiligheidsindex van 2018 is opvallend groen. Toch menen sommige bewoners dat het de laatste twee maanden juist weer heel vaak raak is.

Ferrie Weeda, al 15 jaar bewoner van Delfshaven, valt het op dat sinds januari 2018 wel erg veel overvallen worden gemeld in Rotterdam-West. Op zijn Facebook-pagina deelt hij deze berichten en memoreert aan de tijd dat de veiligheidsindex van Delfshaven historisch laag was: “Ligt het aan mij, of zijn de jaren ’90 terug in Rotterdam-West?”.

Op 9 februari ziet Weeda naar eigen zeggen zijn gevoel bevestigd. Er zijn in 2017 meer overvallen gepleegd dan het jaar daarvoor. De VVD Rotterdam stelde naar aanleiding van deze cijfers vragen aan burgemeester Aboutaleb. Er wordt nu onderzoek gedaan naar deze stijging. De burgemeester wijst ook op de significante daling van het aantal inbraken. Meer dan de helft in Bospolder Tussendijken.

Stadsmarinier Danielle van den Heuvel werkt in Bospolder Tussendijken elke dag aan de veiligheid van de wijk. Volgens haar is het een stuk veiliger geworden, vooral ook door de goede samenwerking tussen de verschillende partners. “Zo is er Jong Delfshaven waar er voor jongeren een toekomstperspectief is. Peoples Power helpt mensen met een uitkering aan een tegenprestatie. Ook een heel succesvol project. En natuurlijk gewoon meer handhaving en zorgen dat mensen die foute dingen doen worden opgepakt.”

Van den Heuvel merkt in de wijk niet veel van de stijging in overvallen en spreekt vooral van incidenten. “Je merkt dat de wijk veiliger is geworden. Dat bevestigen de bewoners ook. Maar de cijfers zijn zo lang achter elkaar zo hard gedaald, dat het ergens een keer ophoudt.” Op de vraag waar de grootste uitdaging ligt in wijk , is het antwoord criminaliteit rond verdovende middelen. Daar gaat heel veel aandacht naar uit.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat